Duizenden Russen gaan de straat op tegen Poetin, honderden gearresteerd

De Russische oproerpolitie heeft gisteren honderden demonstranten gearresteerd, inclusief de prominente blogger en activist Aleksey Navalny.

Duizenden Russen gingen gisteren de straat op om te protesteren tegen een derde termijn van Vladimir Poetin. Bij de presidentsverkiezingen, die Poetin zondag won, zou op grote schaal zijn gefraudeerd.

Hoeveel Russen op de been waren, is onduidelijk. Volgens de Russische politie waren ongeveer 14.000 anti-Poetin betogers op het Poesjkinplein in Moskou, van wie er 250 zouden zijn gearresteerd. Maar de oppositie schat dat er 20.000 tot 40.000 demonstranten waren, van wie er 500 tot 1.000 zijn gearresteerd.

De demonstratie in Moskou was goedgekeurd door de autoriteiten. Ongeveer 12.000 agenten, plus tientallen vrachtwagens met oproerpolitie, waren ingezet om de orde te handhaven. Ook aanhangers van Poetin kwamen bijeen, op het Manezhnayaplein.

In Sint-Petersburg werd ook gedemonstreerd, maar zonder toestemming. Van de ruim 2.000 betogers zijn er honderd opgepakt Ap, Reuters