Duizenden evacuaties na overstromingen Australië

Huizen in het noorden van Wagga Wagga staan al onder water. Bijna alle inwoners van de stad zijn inmiddels geëvacueerd. Foto AFP / Barry O'Farrell

Ruim achtduizend inwoners van het stadje Wagga Wagga in het zuidoosten van Australië zijn vandaag geëvacueerd na forse overstromingen die tot dusver vooral de staat New South Wales hebben getroffen.

De lokale autoriteiten in Wagga Wagga vrezen voor een doorbraak van de dijk die het water van de nabijgelegen rivier, de Murrumbidgee tegenhoudt, zo meldt persbureau AFP vanochtend. Vanavond stijgt het water van de rivier naar verwachting tot een hoogte van ruim tien meter, net iets onder de maximale hoogte die de dijk aankan. De overstromingen zijn het gevolg van de zware regenval in het gebied.

De Australische premier Julia Gillard meldt vandaag dat er overstromingen zijn in New South Wales, Queensland en Victoria. Ze noemt het vooral voor de inwoners van Wagga Wagga “een stressvolle periode”. Volgens hulpdiensten in New South Wales is de kans groot dat de Murrumbidgee-rivier overstroomt, of de dijk doorbreekt. De politie roept alle mensen in de stad die hun huis nog niet hebben verlaten op alsnog te vertrekken.

http://www.youtube.com/watch?v=1WMFdjxZysY&feature=youtu.be

Volgens autoriteiten ziet het ernaar uit dat de rivier het hoogste niveau gaat bereiken sinds 1844, als het waterpeil volgens de verwachtingen blijft stijgen. In januari van vorig jaar was Queensland het centrum van overstromingen, die eveneens het gevolg waren van zware regenval. Hierbij vielen twintig dodelijke slachtoffers. Een groot deel van de inwoners van Brisbane werden toen geëvacueerd.

    • Annemarie Coevert