Duitse bibliofiel brengt boeken niet terug

Een ambtenaar uit het Duitse Darmstadt wordt ervan verdacht liefst 24.000 boeken te hebben gestolen uit in totaal 70 verschillende bibliotheken, zo schrijft Die Welt. Het zou de man overigens niet te doen zijn geweest om het leesplezier. Michael F., zoals de in de gemeente Bad Arolsen gearresteerde man heet, zou al in de jaren

Een ambtenaar uit het Duitse Darmstadt wordt ervan verdacht liefst 24.000 boeken te hebben gestolen uit in totaal 70 verschillende bibliotheken, zo schrijft Die Welt.

Het zou de man overigens niet te doen zijn geweest om het leesplezier.

Michael F., zoals de in de gemeente Bad Arolsen gearresteerde man heet, zou al in de jaren negentig met zijn rooftocht door de voornamelijk Duitse bibliotheken begonnen zijn.

Het gaat vooral om wetenschappelijke naslagwerken. Het oudste geschrift dat thuis bij F. is gevonden is een 17de-eeuws medisch adviesboek.

De 24.000 geschriften zouden in totaal zo’n miljoen euro waard zijn. F. heeft geen geld aan zijn diefstal verdiend, hij heeft verklaard dat hij de boeken “in zijn buurt wilde hebben”.

Met name Duitse bibliotheken zouden getroffen zijn, maar de politie vermoedt dat ook Nederlandse, Zwitserse, Belgische, Poolse, Hongaarse en Tsjechische bibliotheken door F. bezocht zijn.

Michael F. werd twee weken geleden gearresteerd toen hij probeerde 53 boeken te stelen uit een privé-bibliotheek. De politie doorzocht daarna zijn huis.

    • Sebastiaan Kort