Druk groeit op Syrië om zware schendingen mensenrechten

Heimelijk opgenomen beelden tonen gewonden die kennelijk zijn gefolterd door de medische staf in een ziekenhuis in Homs. Videobeelden Channel 4

Terwijl beschuldigingen van zware schendingen van de mensenrechten in Syrië zich opstapelen, heeft de Turkse premier Erdogan vandaag geëist dat het Syrische regime onmiddellijk humanitaire hulp toelaat tot zijn burgers. Heimelijk opgenomen videobeelden tonen gewonden die kennelijk zijn gefolterd door de medische staf in een ziekenhuis in Homs.

Erdogans eis vergroot de internationale druk op het regime van Assad. De Amerikaanse Republikeinse senator John McCain bepleitte luchtaanvallen op Syrische troepen om bevolkingscentra te beschermen.

Het Syrische leger verhindert het Internationale Rode Kruis al vijf dagen om hulp te verstrekken in de wekenlang gebombardeerde wijk Baba Amro in Homs, waar opstandelingen donderdag hun verzet opgaven. Vluchtelingen uit de stad die erin slaagden Libanon te bereiken, zeiden tegen de BBC dat militairen er wreedheden begaan. Volgens oppositie- en mensenrechtenactivisten worden mannen en jongens ouder dan veertien jaar opgepakt, gefolterd en gedood, nadat er al honderden burgers bij de bombardementen waren omgekomen. Een gevluchte vrouw zei dat haar twaalfjarige zoon de keel was doorgesneden. Van deze beschuldigingen was geen onafhankelijke bevestiging.

De videobeelden uit het ziekenhuis van Homs, gisteren door het Britse Channel 4 uitgezonden, bevestigen een rapport van Amnesty International uit oktober vorig jaar. Amnesty meldde toen al dat de Syrische veiligheidsdiensten in ziekenhuizen in steden waar het verzet tegen het regime fel was, waaronder Homs, actief joegen op gewonde activisten. Ziekenhuispersoneel deed volgens Amnesty vaak mee aan foltering van gewonde patiënten. De video is opgenomen door een werknemer en naar buiten gesmokkeld door een Franse fotojournalist.

Syrische artillerie nam vandaag een brug onder vuur waarover burgers naar Libanon vluchten. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie zijn de afgelopen twee dagen 2.000 mensen naar Libanon gevlucht, waar het totale aantal nu boven de 7.000 is gekomen. Jordanië zegt 80.000 gevluchte Syriërs te herbergen, Turkije nog eens 11.000.

Het Syrische regime gaf gisteren de hulpcoördinator van de VN, Valerie Amos, na een aanvankelijke weigering toch toestemming later deze week het land te bezoeken. Amos zei dat ze ongehinderde toegang voor hulpwerkers zal eisen, maar het is onwaarschijnlijk dat het regime die eis zal inwilligen. Het Rode Kruis kreeg vorige week ook toestemming naar Baba Amro te gaan, maar mag de facto de wijk niet in. Rode Kruis-directeur Yves Daccord zei gisteren dat de situatie in Baba Amro „extreem moeilijk” is voor de achtergebleven inwoners. „Het is heel koud, er wordt gevochten en de mensen hebben geen toegang tot voedsel of water. Het is de burgerbevolking die de prijs betaalt.”