De uien uit Rijnsburg spelen alleen op zaterdag. Punt

Rijnsburgse Boys, koploper in de Topklasse, ziet af van promotie naar het betaalde voetbal. De amateurclub wil niet op vrijdag voetballen. „Zaterdag speelt Rijnsburgse Boys. Zo hoort het.”

Willem Star kan zich niet precies herinneren hoe lang hij al naar de Rijnsburgse Boys komt kijken. „Maar zeker meer dan veertig jaar. Jaren voordat dit stadion er stond.” De 81-jarige Star neemt deze zaterdagmiddag ruim een uur voor aanvang van de wedstrijd tegen Excelsior ’31 plaats op de tribune van Sportpark Middelmors.

Dat doet hij bij elke thuiswedstrijd van de Rijnsburgse Boys. De zaterdagmiddag staat voor hem in het teken van voetbal. Hij moet er niet aan denken dat de wedstrijden van zijn club op een andere dag gespeeld zouden worden. „Lijkt me niks, voetballen op vrijdagavond”, zegt hij desgevraagd. „Zaterdagmiddag speelt Rijnsburgse Boys, zo hoort het.”

Supporter Star hoeft zich voorlopig geen zorgen meer te maken. Afgelopen week werd duidelijk dat de club uit de Bollenstreek afziet van een eventuele promotie naar de eerste divisie van het betaalde voetbal. De amateurclub had eind vorig jaar nog aangegeven een stap hogerop te ambiëren, maar gesprekken met de KNVB en een onderzoek naar de haalbaarheid van de promotie hebben de Rijnsburgers anders doen besluiten. Grootste obstakel voor de amateurs is de speeldag. De wedstrijden in de eerste divisie zijn vaak op vrijdagavond en voor de ploeg die gewend is altijd op zaterdag te spelen is dat een onoverkomelijk probleem.

Alles op het terrein van de Rijnsburgse Boys is geel en zwart, in de clubkleuren van de vereniging. Van de tribunes tot de kleedkamers en zelfs de mascotte: Kaay de kraai. „Daar komen de uien”, schalt door de speakers als de voetballers het veld komen oplopen. Het is de bijnaam van de Rijnsburgse Boys, ontstaan door de grote uienteelt in de regio. De uienteelt is inmiddels verdwenen uit Rijnsburg, maar de bijnaam van de club is blijven hangen.

Op Sportpark Middelmors, sinds 1972 de thuisbasis van Rijnsburgse Boys, is op de tribune plaats voor 1.200 supporters. Dit zitten er niet elke wedstrijd, vertelt voorzitter Cees Driebergen. „Bij een reguliere wedstrijd als vandaag tegen Excelsior zijn er zo’n achthonderd toeschouwers. Maar bij streekderby’s tegen Katwijk zijn dat er veel meer. Dan staat het hier rijendik langs de kant. Vierduizend toeschouwers is dan geen uitzondering.”

Driebergen, tevens algemeen directeur van profclub ADO Den Haag, ontvangt in de business lounge van de Rijnsburgse Boys. Die ruimte was nodig om alle sponsors van de club voor de wedstrijd te verwelkomen. Zo’n 170 bedrijven sponsors steunen de Rijnsburgers inmiddels. Het zijn veelal regionale bedrijven die de naamsbekendheid in de regio willen vergroten. „We werken hier met een budget van 1,2 miljoen euro”, zegt Driebergen. Ter vergelijking: FC Eindhoven, de nummer drie van de eerste divisie, werkt met een budget van 1,5 miljoen euro.

Het geld is dan ook niet het probleem, volgens Driebergen. „Met de televisiegelden en de nieuwe sponsors die de stap naar de eerste divisie met zich meebrengen, zouden wij moeiteloos in die competitie kunnen meedraaien. Ook sportief gezien.” Dat de club toch afziet van promotie, heeft alles te maken met de wens op zaterdagmiddag te voetballen. „Wij zijn een echte vereniging en dat verenigingsgevoel willen wij niet verliezen”, vertelt Driebergen. „Onze fans leven toe naar de wedstrijd op zaterdagmiddag. Het is voor hen echt een uitje en dat neem je ze af als de ploeg op vrijdag moet voetballen. Veel supporters kunnen dan niet meer mee naar de uitwedstrijden en de gezelligheid van de zaterdagmiddag gaat dan ook verloren.”

De vrijdagavond als nieuwe speeldag zou volgens Driebergen ook grote gevolgen hebben voor de voetballers. „Al onze spelers werken fulltime naast het voetbal”, vertelt de voorzitter. „Als zij elke vrijdag een vrije dag moeten aanvragen bij hun baas, worden ze na verloop van tijd op straat gezet.”

Na afloop van de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Excelsior ’31 vertelt aanvoerder Kevin Winter dat hij blij is met de beslissing van zijn club niet te promoveren. „Voor de oudere spelers in de groep hoeft die promotie niet zo nodig”, zegt de 33-jarige Winter. „De jongeren zouden een stap omhoog wel zien zitten, maar ik vind de huidige situatie prima. We hebben een goede groep, spelen leuke wedstrijden in de topklasse en de tribunes zitten vol.”

Op de tribunes wordt deze middag ondertussen flink gediscussieerd over de kansen van Rijnsburgse Boys op een hoger niveau. Niet elke supporter denkt er over als veteraan Willem Star. Jaap Freke (57) zou wel willen zien hoe zijn club het ervan afbrengt in de eerste divisie. „Clubs als Sparta en Willem II zouden dan hier naar Rijnsburg komen. Geweldige wedstrijden worden dat.” Toch is er ook voor Freke één absolute voorwaarde: de zaterdag. „Ik ga al jaren mee naar alle uitwedstrijden”, vertelt Freke. „Met die files in Nederland wordt dat onmogelijk op vrijdagavond.”

    • Arman Avsaroglu