De tijd begint te dringen voor de kandidatuur van Marine Le Pen

Marine Le Pen doet het goed in de peilingen. Maar ze heeft te weinig steun voor een formele kandidatuur.

Marine Le Pen van het nationalistische Front National is nog altijd niet zeker van deelname aan de Franse presidentsverkiezingen op 22 april. Le Pen had gisteren, tien werkdagen voor de deadline (16 maart), nog steeds niet de benodigde 500 handtekeningen van gekozen bestuurders. Ze komt er nog 48 tekort.

„Alleen al het feit dat het risico bestaat dat ik niet kan meedoen, is een schandaal”, zegt Le Pen. „Als een erkende partij, die een op de vijf Fransen vertegenwoordigt, wordt uitgesloten van de verkiezingen, zijn we echt in een ‘postdemocratie’ beland.”

Marine Le Pen zou volgens de peilingen als derde eindigen, na de socialistische favoriet François Hollande en zittend president Nicolas Sarkozy. Het is voor het eerst dat zij campagne voert voor het Elysée. Ze volgt haar vader Jean-Marie Le Pen op, die van 1974 tot 2007 op één keer na meedeed aan de presidentsverkiezingen.

Om deel te nemen aan de Franse presidentsverkiezingen moet een kandidaat vijfhonderd steunbetuigingen verzamelen bij burgemeesters en andere gekozenen. Le Pen zegt dat de grootste partijen, UMP en PS, druk uitoefenen op hun gekozen partijleden om geen kandidaten van andere partijen te steunen; een klacht die ook bij andere partijen wordt gehoord. „Ik krijg geen steun omdat ik een gevaar ben voor het traditionele systeem. Ik kan met 20 procent van de stemmen Nicolas Sarkozy of François Hollande uitschakelen in de eerste ronde. UMP en PS zijn bang voor democratie, voor de confrontatie met de kiezer”, aldus Le Pen.

Marine Le Pen is bezig haar partij een gematigder imago van rechtse, patriottische volkspartij te bezorgen. Nadat haar vader decennialang de extreemrechtse schrik van Frankrijk was, kan nu bijna de helft van de Fransen zich voorstellen ooit op Marine Le Pen te stemmen. Zij bepaalt steeds meer de politieke agenda. Afgelopen weekend beloofde Sarkozy op een bijeenkomst in Bordeaux een hardere aanpak van immigratie en een nieuwe etikettering voor vleeswaren. Le Pen had geklaagd dat bijna al het vlees in de Parijse regio halal is. Sarkozy wil kiezers van het Front National naar zijn partij lokken. In de peilingen staat hij achter op de socialist Hollande. NRC