De gulden

Ik reken mijn euro’s nog regelmatig om in guldens. Niet uit verlangen naar de oude munt, maar uit een behoefte om voor even te geloven dat een nominaal groter bedrag ook grotere rijkdom betekent. Een rekensommetje lang kunnen denken dat ik dubbel zoveel geld op mijn rekening heb staan – heerlijk.

„Ik reken alleen terug bij een klein bedrag”, zegt Fabian Schlosser. „Als ik in de snackbar sta en een kroket koop. Die was in het tijdperk van de gulden goedkoper.”

Fabian is de maker van de documentaire Onze Gulden en sinds drie jaar is hij ook schilder. Zijn schilderwerk kent tot nu toe maar één thema: de gulden. Hij schildert ze op grote linnen doeken en biedt ze te koop aan op zijn site, www.guldenkunst.nl.

„Toen ik begon, heb ik met andere schilders gesproken die mij aanraadden een niche te zoeken. Ik dacht toen meteen aan de gulden, vooral aan het biljetje van vijf, want dat maakt altijd sterke nostalgische gevoelens bij mij los.”

Zijn eerste expositie was in het Viseum in Veenendaal. Het werd een groot succes, zijn werk mocht er zelfs wat langer hangen, tot afgelopen 25 februari.

„Het gaat mij om de nostalgie die een guldenbiljet losmaakt, de warme gedachte aan vroegere tijden”, zegt hij. „Ik heb er geen politieke bedoeling mee.”

Maar bruisend van enthousiasme over de euro is hij ook niet. Hij prijst een praktisch voordeel van de Europese munt – in het buitenland hoef je nauwelijks meer geld te wisselen – en brandt daarna het saaie ontwerp en het ‘Europese idee’ van de euro af.

„Ik voel mij geen Europeaan, maar Nederlander. En de ontwerpen van de guldenbiljetten waren revolutionair, Nederland liep daarin op de rest vooruit. We waren de eersten die een dier op een biljet afbeeldden, de snip op honderd gulden.”

Verlangen naar de herinvoering van de gulden is net zoiets als hopen dat Johan Cruijff weer gaat voetballen, vindt Fabian. „De gedachte aan de vroegere Cruijff is waardevol. De Cruijff van nu zorgt alleen maar voor ellende.”

Het zou alleen al hierom zonde zijn als Wilders zijn zin krijgt en we weer met de gulden gaan betalen: de munt zou een ander ontwerp moeten krijgen dat niets met de vroegere gulden te maken zou hebben, en dat zou het nostalgisch beeld van de voorbije gulden verstoren.

„Ik weet niet of er PVV’ers onder mijn kopers zitten” zegt Fabian. „Dat boeit mij ook helemaal niet.”

Gisteren beweerde Geert Wilders de gulden „sexy” te vinden. Heel even schoot het door mij heen dat de site van Fabian in dat geval op Wilders als een pornosite zou kunnen werken.

„Weet je”, zegt Fabian, „de PVV en ik handelen allebei uit een onderbuikgevoel over de gulden. Alleen, ik wend dat gevoel voor een creatief doel aan, terwijl de PVV probeert de gulden voor een politiek karretje te spannen. Ik zie het zo: de gulden moet vandaag de dag aan de muur hangen, als schilderij.”