De chaos was al erg genoeg

TO GO WITH AFP STORY BY LOIC VENNIN - FILES - Volunteers belonging to the "Saber - Community of Nail Sweepers" drag magnets on the road to collect nails during the morning rush hour in Jakarta on January 19, 2012. In the ensuing daily nail wars in the Indonesian capital, every morning, tire repairers spread nails in the city streets, making it even more chaotic traffic in the megalopolis of 20 million people while dedicated volunteers pick them up, defying accidents and threats. AFP PHOTO / ROMEO GACAD AFP

Twee vrijwilligers van de Komunitas Sapu Bersih Ranjau Paku, vrij vertaald de Vereniging van Spijkervegers, trekken grote magneten achter zich aan door het verkeer van Jakarta, Indonesië.

Al jaren wordt de toch al zo chaotische ochtendspits in Jakarta (20 miljoen inwoners) verstoord door reparateurs van autobanden, die spijkers en andere scherpe voorwerpen op straat gooien om zo meer klandizie te krijgen. De reparateurs, die vaak in tweetallen werken, stoppen de spijkers in luciferdoosjes of plastic tasjes, en laten die ’s nachts expres vallen op drukke verkeerswegen.

Het is een lucratieve werkwijze: de reparateurs verdienen gemiddeld zo’n 200.000 tot 400.000 roepia per dag (16 tot 33 euro), in een land waar bijna de helft van de bevolking van minder dan 1,50 euro per dag moet rondkomen.

De vrijwilligers van de Vereniging van Spijkervegers hebben sinds het begin van hun opruimcampagne twee jaar geleden ongeveer 450 kilo spijkers opgehaald.

In januari hield de politie acht verdachten aan, die mogelijk vijf jaar gevangenisstraf krijgen opgelegd voor het beschadigen van andermans eigendom. AFP