De chaos was al erg genoeg

Twee vrijwilligers van de Komunitas Sapu Bersih Ranjau Paku, vrij vertaald de Vereniging van Spijkervegers, trekken grote magneten achter zich aan door het verkeer van Jakarta, Indonesië.

Al jaren wordt de toch al zo chaotische ochtendspits in Jakarta (20 miljoen inwoners) verstoord door reparateurs van autobanden, die spijkers en andere scherpe voorwerpen op straat gooien om zo meer klandizie te krijgen. De reparateurs, die vaak in tweetallen werken, stoppen de spijkers in luciferdoosjes of plastic tasjes, en laten die ’s nachts expres vallen op drukke verkeerswegen.

Het is een lucratieve werkwijze: de reparateurs verdienen gemiddeld zo’n 200.000 tot 400.000 roepia per dag (16 tot 33 euro), in een land waar bijna de helft van de bevolking van minder dan 1,50 euro per dag moet rondkomen.

De vrijwilligers van de Vereniging van Spijkervegers hebben sinds het begin van hun opruimcampagne twee jaar geleden ongeveer 450 kilo spijkers opgehaald.

In januari hield de politie acht verdachten aan, die mogelijk vijf jaar gevangenisstraf krijgen opgelegd voor het beschadigen van andermans eigendom. AFP