Burgemeesters twitteren: Slinees en matennaaier

Lokale bestuurders zoeken nog naar de juiste toon in de wereld van de nieuwe media, waar snelheid en humor gewenst zijn en privé en publiek vrijwel naadloos in elkaar overgaan. Welke twitter-etiquette is gewenst voor burgemeesters?

Gisteren ontstond beroering over een tweet van burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst. Die reageerde op een reeks overvallen op Chinese restaurants in Zeeland met een boodschap, waarin hij de letter r veelvuldig verwisselde voor de l: „Nu al die Slineese lestaulants in Zeeland. Hoop dat die lale overvaller snel in z’n klaag geglepen wordt…niet sambalb(l)ij.”

Mulder zelf zegt dat hij geen grijze burgemeester wil zijn. Critici vinden het misplaatste humor. De Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs (CDA) heeft laten weten dat ze Mulder op de tweet zal aanspreken.

In het Limburgse Weert ontstond vorige maand al discussie over het twittergedrag van burgemeester Jos Heijmans. „Erg dom! Matennaaier!”, twitterde die tijdens de voetbalwedstrijd PSV-De Graafschap over Dries Mertens, speler van de Eindhovense club. Heijmans kreeg van een volger een tweet terug: „Mertens is een vies, vuil, min, achterlijk, arrogant, en smerig ventje. Kan iemand hem bij de enkels afzagen?” De burgemeesters verspreidde die reactie vervolgens als ‘retweet’.

In de gemeenteraad van Weert leverde het diverse reacties op. Sommige partijen onderstreepten dat ze zelf om een burgemeester hadden gevraagd die midden in de samenleving staat. Andere partijen vonden de uitlatingen in strijd met de voorbeeldfunctie van een bestuurder. Heijmans zelf reageerde niet en noemde zijn twittergedrag iets persoonlijks.