Brazilianen witheet over beledigingen FIFA

Brazilianen zijn woedend op de FIFA. Secretaris-generaal Jérôme Valcke uitte harde kritiek op de trage voortgang rond het WK 2014. Valcke is persona non grata in Brazilië.

Een Braziliaanse radioreporter noemde Jérôme Valcke, de Franse secretaris-generaal van wereldvoetbalbond FIFA, gisteren nog een ex-kolonisator, eentje die de voormalige kolonie op grove wijze te kijk zette. Voor het oog van de rest van de wereld nog wel. Afgelopen weekeinde zei Valcke dat Brazilië een „schop onder zijn kont verdient” wegens de trage voortgang rond de organisatie van het WK in 2014.

Sindsdien is Valcke persona non grata in Brazilië. Hij komt volgende week op bezoek, om te controleren hoe het staat met de voorbereidingen op het WK in 2014. Alleen wil de Braziliaanse regering geen zaken meer doen met de FIFA-bestuurder, zei minister van Sport Aldo Rebelo. Infantiel, zo bestempelde Valcke vervolgens de reactie van Rebelo. Valcke heeft intussen gezegd dat hij het niet zo bedoeld heeft en zijn woorden bij het vertalen zouden zijn verdraaid. Maar Brazilië blijft boos op hem.

De voormalige topspeler en oud-PSV’er Romario, die zich ook grote zorgen maakt over het WK in 2014, reageerde getergd op de woorden van Valcke. Waarom zo onbeschoft? In Brazilië zijn de reacties unaniem: iedereen voelt zich beledigd. Zou Valcke zich zo ook durven op te stellen ten opzichte van landen als België of Engeland – voormalige kolonisatoren – als die een WK zouden organiseren, vroeg de radiocommentator zich gisteren serieus af?

Ondanks alle verontwaardiging beweert niemand in Brazilië dat de stadionbouw en de infrastructuur voortvarend verloopt. Er zijn grote zorgen over de voortgang van het project. Onder journalisten, politici en het bedrijfsleven. Naar verwachting zijn negen van de twaalf stadions eind dit jaar klaar. De deadlines worden steeds vooruitgeschoven. Voor de drie overige stadions wordt de decemberdeadline niet gehaald.

Maar het WK is meer dan het bouwen van stadions. Tal van andere stedelijke projecten, zoals aanvoerwegen en hotels, behoren tot het grote masterplan van het WK 2014. Veel bouwwerken lopen – volgens FIFA-bestuurder Valcke – achter of liggen nog op de tekentafel.

Het gaat allemaal heel traag, erkende José Roberto Bernasconi, WK-coördinator van de landelijke belangenorganisatie voor architectenbureaus en ingenieurbedrijven, vorige week nog tegen weekblad CartaCapital. De verbouwingen van tien van de dertien vliegvelden in de WK-steden zijn niet op tijd klaar. En in Manaus, hoofdstad van deelstaat Amazonas, zijn amper hotels. In metropool Salvador is de capaciteit onvoldoende om de verwachte toestroom van voetbalsupporters op te vangen.

„Het zal met het WK net zo gaan als met de Pan-Amerikaanse Spelen van Rio de Janeiro (2007). Het project was pas klaar aan de vooravond van het evenement, zonder enige planning. Uiteindelijk moest de centrale overheid te hulp schieten, waardoor er bijna tien keer zo veel is uitgegeven als aanvankelijk begroot”, zei een sombere Bernasconi.

Ondertussen windt de FIFA zich ook op over het uitblijven van een politiek akkoord in hoofdstad Brasília over de speciale WK-wetgeving. Tijdens het eindtoernooi moeten speciale wetten zijn aangenomen die bijvoorbeeld het drinken van bier tijdens de voetbalwedstrijden mogelijk maken.

Maar het Braziliaanse parlement blijft de aanpassing van de wetgeving tegenwerken, tot woede van de FIFA. Aanvankelijk zou de wetgeving eindelijk deze week worden aangenomen, maar door het optreden van FIFA-bestuurder Valcke hangt opnieuw uitstel in de lucht.