Zij heeft nog geluk gehad

Carolyn Taulbee looks at her belongings left behind by tornado destruction in East Bernstadt, Kentucky March 3, 2012. Rescue teams and residents combed through storm-wrecked towns to assess damage on Saturday from a chain of tornadoes that cut a 1,000-mile swath of destruction from the Midwest to the Gulf of Mexico, as the death toll crept up to at least 37 people. REUTERS/Harrison McClary (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER) REUTERS

De tornado’s die vrijdag het midden en zuiden van de Verenigde Staten teisterden, hebben ook het huis van Carolyn Taulbee niet gespaard. Haar woning in East Bernstadt, Kentucky, is veranderd in een zandbak zonder dak. Met windsnelheden van meer dan 250 kilometer per uur raasden meerdere tornado’s over Kentucky.

Carolyn Taulbee heeft geluk gehad. Zeker 39 mensen in verschillende staten – met name Kentucky, Indiana en Ohio – hebben de tornado’s niet overleefd. De wervelwinden hebben complete huizen weggevaagd in de getroffen gebieden. Het plaatsje Marysville in Indiana is zelfs bijna in zijn geheel van de aardbodem verdwenen.

Op vrijdag en zaterdag gaf de National Weather Service 297 tornadowaarschuwingen uit en 388 waarschuwingen voor zware onweersbuien. Er wordt gevreesd dat 2012 net zo’n rampjaar wordt als 2011. Toen vielen er in de Verenigde Staten 550 doden door tornado’s – het meest dodelijke jaar in bijna een eeuw, zo berekende de Weather Service.