Wilders: met gulden is Nederland weer meester over eigen geld

PVV-leider Geert Wilders presenteert het onderzoek van zijn partij naar de terugkeer naar de gulden. Beeld: screenshot NOS

Nederland kan uit de euro stappen. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders. Een eigen munt geeft Nederland de vrijheid de monetaire bestedingen zelf in te vullen. Dat zei hij vanmiddag in een persconferentie waarin het onderzoeksrapport (pdf) werd gepresenteerd.

Het herinvoeren van de gulden is goedkoper dan doorgaan met de euro. Maar, als Nederland de euro zou verlaten, kost dat alsnog wel veel geld, zei Wilders:

“In het slechtste geval, namelijk dat de gulden in 10 procent waarde stijgt, lijden we een verlies van 51 miljard euro op netto buitenlandse tegoeden. Door de euro te laten schaduwen tijdens de overgangsperiode kan dat verlies voorkomen worden.”

Ook zei Wilders dat de partij het onderzoek op geen enkele manier heeft beïnvloed. Het Londense onderzoeksbureau Lombard Street Reseach (LSR), dat het onderzoek heeft uitgevoerd, heeft volgens Wilders een internationale reputatie hoog te houden.

‘Wilders zit in een spagaat’

Politiek redacteur voor NRC Handelsblad Erik van der Walle zegt over het rapport dat het nog te vroeg is om te zeggen of het serieus genomen moet worden. Wat hem wel opvalt is dat Wilders in een spagaat zit over de eurokwestie:

“Aan de ene kant is Wilders overtuigd van het feit dat we uit de eurozone moeten stappen, maar aan de andere kant zit hij nu ook te onderhandelen in het Catshuis over een situatie waar hij niet achter staat. Vertrek uit de euro zou betekenen dat we geld besparen, maar nu we nog in de euro zitten onderhandelt hij over bezuinigingen. Dat is nogal een spagaat, en iets waar hij verder ook niets over wil zeggen.”

Van der Walle zegt over de conclusie van het rapport (pagina 10 in de Nederlandse vertaling):

“Het rapport stelt in de conclusie dat Nederland het minder goed doet door de euro. Maar je kunt je vraagtekens zetten bij de vergelijking van Nederland met de twee landen die genoemd worden, namelijk Zwitserland en Zweden. Waarom die twee landen? En zijn die wel met elkaar te vergelijken?”

Bekijk terug wat Wilders zei over het rapport:

‘Euro nadelig voor Nederlandse economie’

Persbureau Novum meldt dat de onderzoekers tot de conclusie zijn gekomen dat de Nederlandse economie de afgelopen tien jaar minder hard groeide dan die van Zweden en Zwitserland - vergelijkbare landen die geen euro hebben. Die landen deden het bovendien beter op het gebied van inflatie en werkgelegenheid.

Uit het onderzoek zou blijken dat de euro Nederland veel meer heeft gekost dan opgeleverd. Wilders zei zaterdag al in De Telegraaf dat de voordelen van de euro per persoon uitkomen op achthonderd euro per jaar. De nadelen zouden per persoon echter neerkomen op een bedrag van 2700 euro per jaar, door minder economische groei en ondermaatse consumptie door de eurocrisis.

Volgens Wilders blijkt uit het onderzoek bovendien dat blijvende deelname aan de euro minstens 127 miljard gaat kosten. Wilders wilde in de krant niet zeggen wat het kost als Nederland uit de eurozone stapt. Wel zouden die kosten volgens de onderzoekers binnen twee jaar zijn terugverdiend.

Enkele reacties op Twitter over het rapport:

Kandidaat-PvdA-leider Diederik Samsom:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Rapport PVV: ‘Hoewel het niet te kwantificeren valt, is er weinig fantasie voor nodig om aan te tonen dat euro tot verlies leidt’ #nattewind

Econoom Mathijs Bouman:

Twitter avatar mathijsbouman Mathijs Bouman man man, dat guldenrapportvan wilders valt tegen….

Brusselcorrespondent van het FD:

Twitter avatar martinvisser Martin Visser Het spijt me zeer, maar ik kan PVV-rapport na twee bladzijden al niet meer serieus nemen
Twitter avatar martinvisser Martin Visser Lombard heeft het in paragraaf 1 al over ‘de mislukte eenheidsmunt’. Lekker objectief #PVVrapport

Netherlands and the Euro - Full Report Final