Wereldvoetballer 2012

Alsof een tamme vogel zijn kant op zweefde. Doodkalm bleef Robin van Persie zaterdag naar de bal turen terwijl hij naar het doel liep. Vooruitlopen en intussen met je hoofd schuin naar achteren kijken; het is weinig spelers gegeven.

De 92ste minuut. Het stond 1-1 op Anfield Road. Arsenal wilde er alles aan doen de uitwedstrijd tegen Liverpool alsnog te winnen om nog kans te houden op Europees voetbal.

De bal had het hoogste punt bereikt en zeilde vanuit de lichtgrijze lucht schuin naar beneden. Van Persie bleef turen. Een inwendig kompas stuurde hem ondertussen naar de juiste plaats in het strafschopgebied. Vijf, zes passen liep hij naar voren, zonder naar het veld te kijken.

Kenny Dalglish weet wat scoren is. Hij was ooit goalgetter bij Liverpool, nu coach: „Van Persie is een geweldige speler, daar bestaat geen twijfel over.”

Is er ooit twijfel geweest over de kwaliteiten van Van Persie? Al op het buurtpleintje in Rotterdam was iedereen ervan overtuigd.

De bal zakte in een boog naar het veld. Liverpool-keeper Pepe Reina maakte zich op voor een redding. Hij schoof de kant op waar Van Persie aankwam en ging al iets door de knieën.

De televisiecommentator, later in de herhaling over de Nederlandse spits: „He waited and waited.”

De bal kwam in de buurt van Van Persie. Hij had nog even de tijd. Twee Liverpool-verdedigers waren te laat achter hem aangekomen. Van Persie maakte weer een grote stap, het hoofd nog steeds afgewend van het doel waar Reina naar de rechterpaal liep.

Afgelopen woensdag speelde Van Persie in de spits bij het Nederlands elftal. Net als op het WK speelde hij niet goed. Hij kreeg weinig ballen. Misschien moeten de andere spelers van Oranje hun spits in een wedstrijd alles gunnen. Bij Arsenal weten ze dat Van Persie altijd gevaarlijk is als je hem aanspeelt terwijl hij loopt.

De bal was Van Persie tot op vijf meter genaderd. Doelman Reina stond klaar om in te grijpen. Ging de spits zijn bovenlijf draaien en de bal eerst nog op de borst aannemen? Reina dekte de rechterhoek van het doel af. De armen van Van Persie hingen sierlijk in de lucht. Het kompas stuurde zijn O-benen nog iets exacter naar de juiste plek op het veld.

De onbetaalbare linkervoet maakte zich op voor het schot, al was Van Persie als enige op de hoogte van dat geheime plan. Alle ideeën in zijn hoofd en lijf werden gemaskeerd. De bal was er bijna. De hele tijd bleef Van Persie de bal met zijn ogen volgen. Het lopen ging vanzelf.

De bal was op een meter van zijn voet. Pas nu draaide het lichaam van Van Persie zich naar het doel. De linkervoet ging naar buiten. Van Persie zag vanuit zijn ooghoek dat de bal in de korte hoek kon. Hij schoot de bal vanuit de lucht in één keer op doel. 1-2. Een schitterende volley als sluitstuk van magistrale passen, een betrouwbaar kompas, instant denkwerk en atletisch vermogen.

Arsenal-coach Arsène Wenger: „We gaan er alles aan doen om Van Persie te behouden. Ik ben enorm trots op hem.”

Een grote beker winnen met Wenger lukt maar niet. Dus verdient Van Persie een individuele prijs: Wereldvoetballer 2012.