‘Gebrek aan onafhankelijke Russische kiesraad grootste probleem’

In het dorp Khislavichi, 440 kilometer buiten Moskou, worden de stemmen gesorteerd. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

De Europese waarnemers die gisteren de presidentsverkiezingen in Rusland hebben gevolgd dringen aan op het instellen van een onafhankelijke kiesraad en het hervormen van de kieswet. Dat heeft Tiny Kox, die voor de Raad van Europa de waarnemingsmissie leidde, tegen de NOS gezegd.

Kox:

“Duidelijk is dat Poetin nu gewonnen heeft, het blijft overeind dat niemand de uitslag kan vertrouwen omdat er geen onafhankelijke kiesraad is. Dat is het grootste probleem.”

Bij een persconferentie voegde Tonino Picula, één van de waarnemers, daar aan toe dat ook het ongelijke speelveld een groot probleem is.

“Er was geen echte competitie en door misbruik van overheidsmiddelen was er geen twijfel over de uiteindelijke winnaar.”

‘Bij 30 procent van stembureaus zijn procedures slecht gevolgd’

Fraude kunnen de waarnemers nog niet bewijzen, maar volgens Kox zijn bij dertig procent van de bezochte stembureaus de procedures slecht opgevolgd.

“We hebben ruim duizend stembureaus bezocht. Overdag verliep het buitengewoon relaxed en goed. Het probleem zit hem op het moment dat de stemmen geteld moeten worden. We hebben bij bijna dertig procent van de stembureaus waar we de telling hebben gevolgd geconstateerd dat de procedures slecht tot heel slecht gevolgd zijn.”

Dat heeft geleid tot langzame en complexe tellingen, aldus Kox. Terwijl Poetin zijn overwinning al vierde moesten veel stembussen nog opengemaakt worden. De conclusie dat er fraude is gepleegd kan volgens Cox echter nog niet worden getrokken.

“Er zullen zeker heel veel onregelmatigheden gerapporteerd worden. De onafhankelijke verkiezingswaakhond Golos heeft er drieduizend heeft gemeld. Dat is wel aanzienlijk minder dan bij de verkiezingen in december. Maar we kunnen daar nu nog geen conclusies over trekken.”

Later vandaag geven de waarnemers een persconferentie over de missie.

Poetin voor derde keer president

Poetin werd gisteren voor de derde keer tot president van Rusland werd gekozen. Hij behaalde volgens de laatste tussenstand van vanochtend zo’n 64 procent van de stemmen. Daarmee is een tweede ronde overbodig. De Russische oppositie zei gisteren grote onregelmatigheden bij de stembusgang te hebben geconstateerd.

In Moskou zijn vandaag twaalfduizend agenten en militairen op de been in verband met een groot aangekondigd protest tegen de overwinning van premier Vladimir Poetin in de Russische presidentsverkiezingen. De demonstratie vanavond op het Poesjkinplein is een test of de oppositie in staat is het momentum te bewaren van de massale protesten tegen de Russische machthebbers voorafgaand aan de verkiezingen zondag.

Luister hier naar het interview met Kox.

Dit bericht wordt aangevuld.