Veel prominente Republikeinen scharen zich achter Romney

Mitt Romney mag zich verheugen over veel steun van prominente Republikeinen in aanloop naar Super Tuesday. Foto AP / Gerald Herbert

Meerdere prominente Republikeinen hebben zich vandaag uitgesproken voor Mitt Romney in de race om Republikeinse voorverkiezingen. Dit kan Romney morgen, op Super Tuesday, helpen als kiezers in tien Amerikaanse staten hun stem uitbrengen.

Onder anderen Eric Cantor, de op een na belangrijkste Republikein in het Huis van Afgevaardigden, koos vandaag openlijk de zijde van Romney. Ook senator Tom Coburn en John Ashcroft, minister van justitie onder George Bush, steunen de favoriet in de Republikeinse race.

John Ashcroft: geen andere kandidaat heeft zoveel ervaring

Romney heeft de laatste paar voorverkiezingen gewonnen en maakt daardoor een steeds grotere kans het later dit jaar namens de Republikeinen op te mogen nemen tegen president Barack Obama.

Alleen de aartsconservatieve Rick Santorum lijkt nog een serieuze bedreiging. De overige twee kandidaten, libertariër Ron Paul en Newt Gingrich vechten morgen voor hun laatste kans.

Cantor sprak zich vandaag in een interview op CNN uit voor Romney.

“Wat we doen is ons verenigen rondom Mitt Romney’s plan om de economische uitdagingen waar we voor staan aan te pakken.”

Cantor steunt Romney:

Ook Ashcroft sta de loftrompet over Romney.

"Geen enkele andere kandidaat heeft zoveel ervaring binnen de uitvoerende macht of de capaciteit om moeilijke problemen aan te pakken als Mitt Romney."

Romney probeert nadruk weer op economische thema's te leggen

Veel conservatieve Republikeinse kiezers wantrouwen Romney, die van 2003 tot 2007 gouverneur van Massachusetts was. In die periode waren de standpunten van Romney op het gebied van abortus, het homohuwelijk en de gezondheidszorg een stuk gematigder dan nu.

De economie leek lange tijd het beste punt waar de Republikeinen Obama op konden aanvallen. Romney, die een groot deel van zijn leven bij een investeringsmaatschappij werkte, wilde zich dan ook vooral toeleggen op de economie tijdens de campagne.

Maar omdat de Amerikaanse economie de laatste tijd duidelijk tekenen van herstel vertoont en Santorum zich volledig vastbeet in culturele kwesties, moest Romney af en toe wel wat accenten verleggen.

Romney probeerde gisteren echter weer de draai te maken naar de economie. Hij zei dat om Obama te verslaan er goede banen moeten worden gecreëerd en de omvang van de overheid moet worden teruggedrongen.

"Andere kandidaten hebben gedebatteerd over de economie en erover gesproken in commissies. Maar ik heb er daadwerkelijk deel van uitgemaakt."

Morgen 419 kiesmannen op het spel in getrapte voorverkiezingen

Obama heeft voor morgen zijn eerste persconferentie van het jaar aangekondigd. Hiermee hoopt hij waarschijnlijk de media-aandacht van de Republikeinse voorverkiezingen af te leiden. De persconferentie staat gepland een paar uur voordat de stemlokalen sluiten.

In totaal staan morgen 419 kiesmannen op het spel. Om de Republikeinse nominatie voor de presidentskandidatuur binnen te slepen moet een kandidaat 1144 kiesmannen vergaren. De verkiezing van de Republikeinse presidentskandidaat gaat getrapt: de leden kiezen de kiesmannen, en die kiesmannen kiezen vervolgens weer de kandidaat.