Ultimatum verlopen, politiebonden beginnen met acties

De bonden hebben het startschot gegeven voor een zogeheten coulancebeleid ten aanzien van de lichtere overtredingen. Foto NRC / Rien Zilvold

De politiebonden ACP, NPB en VMHP zijn vandaag begonnen met acties voor een betere cao. Minister Opstelten is niet ingegaan op een ultimatum dat op het middaguur afliep. Dat meldt politiebond ACP.

In Utrecht, Flevoland en Gooi & Vechtstreek is het startschot gegeven voor een zogeheten coulancebeleid ten aanzien van de lichtere overtredingen. Vanaf morgen houden ook in Friesland, Groningen en Drenthe agenten hun bonnenboekje op zak als zij lichte vergrijpen geconstateerd hebben. Hierbij gaat het onder meer om fietsen zonder licht. Volgens Van der Kamp, voorzitter van ACP, worden de acties in de komende dagen over het hele land uitgerold.

De onderhandelingen tussen de bonden en de minister liepen vorige week woensdag voor de tweede keer vast. De grootste struikelblokken zijn een salarisverhoging en de mogelijkheid voor agenten om vroeger met pensioen te gaan. Opstelten liet eerder nog weten dat hij ervan uitging dat de acties niet nodig zouden zijn en dat er voor het verstrijken van het ultimatum een akkoord zou zijn.

De NOS sprak met Jan Willem van de Pol van de Nederlandse Politiebond over de acties. Bekijk ook de actiebon die wél wordt uitgedeeld.