Uitvaart als homo kan in Italië niet

. De uitvaartceremonie voor de Italiaanse zanger-muzikant Lucio Dalla, die vrijdag op 68-jarige leeftijd overleed, is uitgelopen op een polemiek over de hypocrisie van de Rooms-Katholieke Kerk in Italië inzake homoseksualiteit.

In en om de basiliek van Bologna namen gisteren zo’n 30.000 fans afscheid van de gelovige en homoseksuele zanger. Alles verliep volgens protocol, totdat Dalla’s partner Marco Alemanno het woord nam. Hij werd door Dalla’s biechtvader geïntroduceerd als ,,vriend en medewerker’’. Niet als Dalla’s levenspartner. Alemanno liet duidelijk merken hoezeer het verlies van zijn geliefde hem aangreep, zonder Dalla als zijn vriend te omschrijven.

Journaliste Lucia Annunziata zei in haar tv-programma In ½ Ora dat de gang van zaken „symbool staat” voor de Italiaanse samenleving: „permissief, mits we de andere kant kunnen opkijken’’. „Ze begraven je volgens de katholieke riten, als je maar niet zegt dat je homoseksueel bent”. In la Repubblica vroeg columnist Michele Serra zich of de kerk ook minder beroemde homo’s zo’n uitvaartceremonie zou bieden.