Uitgelicht

Film

Dare mo shiranai / Nobody knows (Hirokazu Kore-eda, 2004, Japan). Vier kinderen heeft de onvolwassen moeder uit deze film achtergelaten, tussen peuter- en puberleeftijd. Hoe kan die moeder haar kinderen vergeten? Maar hoe kan ook de huisbaas vergeten zijn dat er een jonge vrouw in zijn appartementencomplex is komen wonen? De oudste is misschien twaalf en nu moeten ze voor zichzelf zorgen. Toonaangevende Japanse regisseur baseerde zich op een geruchtmakende zaak uit 1988.Arte, 20.15-22.35u.

The Italian Job (F. Gary Gray, 2003, VS/GB/F). Naar gelijknamige Brits misdaadfilm uit 1969. Wil maar geen Ocean’s Eleven worden. Na een perfecte goudroof in Venetië belazert Edward Norton zijn medeboeven, onder wie Mark Wahlberg en Donald Sutherland. Net als in het origineel is het hoogtepunt een achtervolgingsscène met Mini’s, maar nu in de metrobuizen van Los Angeles in plaats van op de trappen van Turijn. Ook met Charlize Theron en Mos Def.SBS6, 20.30-22.45u.

Little Miss Sunshine (Jonathan Dayton en Valerie Faris, 2006, VS). Zwarte komedie annex roadmovie met typische sympathieke antihelden die wel vaker te zien zijn in de Amerikaanse onafhankelijke film. De achtjarige Olive sleept haar hele disfunctionele familie (heroïnesnuivende opa, homoseksuele oom met zelfmoordneigingen, door Nietzsche geobsedeerde broer, naïeve ouders) mee in een krakkemikkige Volkswagenbus van Albuquerque naar Redondo Beach voor een missverkiezing. Met Alan Arkin, Toni Collette, Greg Kinnear, Steve Carell, Paul Dano en Abigail Breslin. RTL8, 20.30-22.35u.

Snowfever (Pim van Hoeve, 2004, Nederland). Winterse tegenhanger van Costa! draait uiteraard om jongerenseks en is gemaakt volgens de ijzeren wetten van de romantische komedie. Met Daan Schuurman als skileraar, Hanna Verboom als verlegen meisje en Eva van der Gucht en Egbert Jan Weeber als glorieuze klunzen. Veronica, 20.30-22.30u.

Informatief

Dans tes yeux: Corse. De vanaf haar geboorte blinde journaliste Sophie Massieu reist in veertig afleveringen de wereld rond met Pongo, haar geleidehond, een dalmatiër. Vandaag is ze in Corsica, waar ze in Calvi naar polyfonische zang luistert, bruccio-kaas proeft, een stuk van de GR20 loopt en in Aléria cédratine, een likeur, proeft. Tot slot maakt ze een vlucht aan een parapente. Arte, 17.30-17.55u.

Seen auf dem Dach der Welt. Eerste aflevering van vijfdelige serie over bergmeren in de Himalaya. Vanavond de ijzige schoonheid van het Karakulmeer in het Pamirgebergte, Tadzjikistan. Het raadselachtige meer heeft een onverklaarbaar hoog zoutgehalte. De omwonenden, die behoren tot een Kirgizische minderheid die leeft van het fokken van yaks, beschouwen het als een heiligdom. Arte, 19.30-20.15u.

This world: the fastest changing place on earth. Carrie Gracie volgde zes jaar lang de levens van drie bewoners van Witte Paard, een dorp ergens op het Chinese platteland. Tien jaar geleden kregen zij de boodschap dat ze, samen met een half miljard lotgenoten, naar steden moesten verhuizen om daar moderne consumenten te worden. Het megalomane overheidsproject voorzag in de bouw van tientallen nieuwe steden, een wegennetwerk zo groot als dat van de Verenigde Staten, en driehonderd stuwdammen. BBC 2, 20.00-21.00u.

The man who lied the world into war. Documentaire van Poul-Erik Heilbuth. Eind 1999 arriveerde een Iraakse ingenieur in Duitsland om asiel aan te vragen. De man (profetische codenaam ‘Curveball’) bezorgde de veiligheidsdienst BND gedetailleerde informatie over de massavernietigingswapens van Saddam Hussein. Het ging onder meer over zeven vrachtwagens die als mobiele fabrieken voor biologische wapens dienden. Kort voor het begin van de oorlog tegen Saddam in 2003 bezochten VN-inspecteurs elf plekken die cruciaal waren in het verhaal van Curveball. Uit hun rapporten bleek echter dat op die plaatsen nooit chemische of biologische wapens waren gebruikt. Canvas, 23.45-00.40u.

Amusement

The bleak old shop of stuff. Laatste deel van komische serie die zich in de victoriaanse tijd afspeelt. Jedrington is aan lager wal en verslaafd aan gin, tot zijn trouwe knecht Servegood hem, met behulp van een flinke knuppel, van de drank afhelpt. Herenigd met zijn Conceptiva wendt Jedrington zich tot de rechtbank om van booswicht Mr. Grimstone hun zaak en dochter terug te eisen. De rechter blijkt evenwel Grimstone’s oom Harshmore te zijn. De zaak lijkt hopeloos, maar wellicht biedt Victors mysterieuze kameraadje Smalcolm uitkomst. BBC 2, 21.30-22.00u.

Les Misérables. Tweede deel van verfilming door Robert Hossein uit 1982 van de roman uit 1862 van Victor Hugo. Met o.a. Lino Ventura, Michel Bouquet en Evelyne Bouix.TV5, 23.55-01.20u.