Tim Knol mag meer vertellen

Pop

Tim Knol, theatertour Van Huis Uit. Gehoord: 2/3 Leidse Schouwburg. Tournee t/m 20/3, zie www.timknol.nl.

Rockmuzikanten laten zich maar al te graag verleiden tot een theatertournee. Een aandachtig aan de stoelen gekluisterd publiek is ze veel waard, vergeleken bij het clubcircuit waar steeds vaker schaamteloos door de muziek heen wordt gekwebbeld. Niet alle muzikanten realiseren zich dat het theater andere eisen stelt. Tim Knol en zijn band pakten die uitdaging nogal laconiek op, met een repertoire dat hen na twee jaar ‘on the road’ past als een dierbaar oud overhemd.

Als singer/songwriter met een goed ingespeelde band kent Tim Knol zijn gelijke niet in Nederland. Als 22-jarige heeft hij al twee verdienstelijke albums op zijn naam. Van een ijverig Americana-discipel aan de voeten van Gram Parsons en Neil Young ontwikkelde hij zich tot een zanger met een eigen, jeugdige stem. Nog altijd heeft hij de innemende uitstraling van de gewone jongen uit Hoorn die het allemaal niet geloven kan.

Ze speelden hun songs kort op elkaar, om de spanning niet weg te nemen bij de verplichte applausmomenten. Het klonk als de light-versie van hun countryrock, waarbij gitarist Anne Soldaat zo nu en dan een ontregelende partij liet horen. Pas ruim na de pauze begon het op theater te lijken, toen Knol ensceneerde hoe hij als jongen in pyjama naar de livemuziek luisterde die thuis in de huiskamer gemaakt werd. Hij liep al op blote voeten; waarom de voorstelling niet begonnen in pyjama om er een boeiend autobiografisch verhaal van te maken?

Een akoestisch I saw the light van Hank Williams met de bandleden rond één microfoon bood een welkom moment van afwisseling, net als de solo- en duomomenten met Anne Soldaat die het bandjesstramien doorbraken. Ze spelen prachtige muziek, maar de belofte dat Tim Knol laat horen hoe hij die van huis uit heeft meegekregen werd wat mager ingevuld.

    • Jan Vollaard