Tijd begint te dringen voor kandidatuur Marine Le Pen

Marine Le Pen, die het Front National uit de extreem-rechtse hoek haalt, doet het goed in de peilingen. Maar zij heeft te weinig steun voor een formele kandidatuur.

Marine Le Pen van het nationalistische Front National is nog altijd niet zeker van deelname aan de Franse presidentsverkiezingen op 22 april. Le Pen heeft tien werkdagen voor de deadline (16 maart) nog steeds niet de benodigde 500 handtekeningen van gekozen bestuurders. Ze komt er 48 tekort.

„Alleen al het feit dat het risico bestaat dat ik niet kan meedoen is een schandaal”, zegt Le Pen vandaag in deze krant. „Als een erkende partij die een op de vijf Fransen vertegenwoordigt, wordt uitgesloten van de verkiezingen, zijn we echt in een ‘postdemocratie’ beland.”

De 43-jarige Marine Le Pen zou volgens de peilingen als derde eindigen, na de socialistische favoriet François Hollande en zittend president Nicolas Sarkozy. Het is voor het eerst dat zij campagne voert voor het Elysée. Ze is de opvolger van haar vader Jean-Marie Le Pen, die van 1974 tot 2007 op één keer na meedeed aan de presidentsverkiezingen. Hij wist steeds het benodigde aantal handtekeningen te verzamelen, behalve in 1981. Toen ontbrak hij daarom.

Om deel te nemen aan de Franse presidentsverkiezingen moet een kandidaat 500 steunbetuigingen verzamelen bij burgemeesters en andere verkozenen. Le Pen zegt dat de grootste partijen, UMP en PS, druk uitoefenen op hun gekozen partijleden om geen kandidaten van andere partijen te steunen; een klacht die ook bij andere partijen wordt gehoord. „Ik krijg geen steun omdat ik een gevaar ben voor het traditionele systeem. Ik kan met 20 procent van de stemmen Nicolas Sarkozy of François Hollande uitschakelen in de eerste ronde. UMP en PS zijn bang voor democratie, voor de confrontatie met de kiezer”, aldus Le Pen.

Marine Le Pen is op weg haar partij een gematigder imago van rechtse, patriottische volkspartij te bezorgen. Nadat haar vader decennia lang de extreemrechtse schrik van Frankrijk was, kan nu bijna de helft van de Fransen zich voorstellen ooit op Marine Le Pen te stemmen. Zij bepaalt steeds meer de politieke agenda. Dit weekend beloofde Sarkozy op een bijeenkomst in Bordeaux een hardere aanpak van immigratie en een nieuwe etikettering voor vleeswaren. Le Pen had geklaagd dat bijna al het vlees in de Parijse regio halal is. Sarkozy wil kiezers van het FN naar zijn partij lokken. In de peilingen staat hij achter op de socialist Hollande.

Hollande is volgens het Duitse weekblad Der Spiegel het slachtoffer van een boycot van de rechtse regeringsleiders Merkel, Cameron, Monti en Rajoy. Zij zouden hem niet willen ontvangen wegens zijn voorstel om het europact te wijzigen. Berlijn ontkent. Volgens Hollandes team zit Sarkozy achter het bericht. De Rijksvoorlichtingsdienst zei vanmorgen dat premier Rutte niemand bij voorbaat afwijst.

De Wereld: Interview Marine Le Pen