Tate koopt tien ton aan porseleinen zonnebloempitten van Ai Weiwei

FILE - In this Monday, Oct. 11, 2010 file photo Chinese artist Ai Weiwei poses with some seeds from his art installation 'Sunflower Seeds' in London. Britain's Tate gallery says Monday March 5, 2012, it has bought a work by Chinese artist Ai Weiwei made up of 8 million ceramic sunflower seeds. The Tate said that "Sunflower Seeds 2010" consists of 10 cubic meters (13 cubic yards) of seeds, hand-crafted by Chinese artisans. The gallery did not disclose the price. (AP Photo/Lennart Preiss, file)
FILE - In this Monday, Oct. 11, 2010 file photo Chinese artist Ai Weiwei poses with some seeds from his art installation 'Sunflower Seeds' in London. Britain's Tate gallery says Monday March 5, 2012, it has bought a work by Chinese artist Ai Weiwei made up of 8 million ceramic sunflower seeds. The Tate said that "Sunflower Seeds 2010" consists of 10 cubic meters (13 cubic yards) of seeds, hand-crafted by Chinese artisans. The gallery did not disclose the price. (AP Photo/Lennart Preiss, file) Tien kubieke meter aan porseleinen zonnebloempitten vormen Ai Weiwei's installatie 'Sunflower Seeds 2010'. Foto AP / Lennart Preiss

De porseleinen zonnebloempitten van de Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei zijn beroemd en gewild. Daarom koopt het Tate Modern er acht miljoen.

Acht miljoen pitten? Dat is dan zo’n 420.000 euro

Het Britse museum verwierf de pitten, afkomstig van de installatie ‘Sunflower Seeds 2010’ van Ai Weiwei met behulp van een gift ​​van het Britse kunstfonds, maar wil niets kwijt over de prijs. Echter, op een veiling in Sotheby’s vorig jaar werd een vergelijkbare hoeveelheid pitten geveild - boven de geschatte waarde - voor iets minder dan 420.000 euro.

De tien ton aan handgemaakte zonnebloempitten vormen slechts een tiende van het aantal dat eerder de vloer van de grote turbinehal in het Tate bedekte. In 2010 bestrooide Ai de vloer van een deel van het museum met honderd miljoen porseleinen pitten. Bezoekers werden uitgenodigd om over het werk te lopen of op de pitten te liggen, maar als het gevolg van de stof die vrijkwam werd de vloer uiteindelijk om gezondheidsredenen afgezet.

Een kleinere variant van ‘Sunflower Seeds 2010’ is nu te zien in museum De Pont in Tilburg als deel van een tentoonstelling over het werk dat Ai tussen 2003 en 2011 heeft gemaakt.

Die pitten hebben een belangrijke symbolische lading voor Chinezen

De Pont over de betekenis van de zonnebloempitten:

De zonnepitten hebben meerdere betekenissen voor het Chinese volk. Ze dienen niet alleen als voedsel, maar hadden tijdens de culturele revolutie ook een symbolische lading. Nadat Mao Zedong zich de zon als persoonlijk symbool had toegeëigend, werd het Chinese volk vergeleken met zonnebloemen, die vol bewondering opkeken naar de grote roerganger. De duizenden zaden, die op de tentoonstelling versmelten tot een grijs tapijt, zijn echter van porselein. Dat gegeven roept nog een beeld op: dat van 1600 arbeiders in Jingdezhen, de porseleinhoofdstad van China, die een jaar lang elk van de 100-miljoen vormpjes van roomwit porselein in hun hand hebben genomen en er met een paar grijze penseellijntjes zonnebloempitten van hebben gemaakt.

Ai is een van de bekendste hedendaagse Chinese kunstenaars. In zijn conceptuele kunst laat hij zich inspireren door werk van onder meer Andy Warhol en Marcel Duchamp. Voor de Olympische Spelen was Ai in China betrokken bij het ontwerp van het National Stadion in Beijing, ook wel bekend onder de naam het Vogelnest. Vorig jaar werd de maatschappijkritische Ai drie maanden lang door de Chinese autoriteiten vastgehouden.