Taeke scoort maar lijdt ook balverlies

Amsterdam-Pinoké (3-3) stond in het teken van Taeke Taekema, die voor het eerst in actie kwam sinds hij geen international meer is.

‘Paul’ is intussen ‘de heer Van Ass’ geworden, verder is het vergeefs zoeken naar gepeperde uitspraken over de bekoelde relatie tussen Taeke Taekema en de Nederlandse hockeybondscoach die hem niet meer selecteert. „Je moet beleefd blijven, hè”, lacht Taekema. Hij laat zich na het competitieduel Amsterdam-Pinoké (3-3) in diplomatieke termen uit over het selectiebeleid waarvan hij en die andere hockeygrootheid, Teun de Nooijer, in januari het slachtoffer werden.

De reactie van de aanvoerder van Amsterdam is begrijpelijk. Eind maart volgt nog een definitief gesprek met Paul van Ass waardoor de strafcornerspecialist, die in 240 interlands 220 keer scoorde, nog steeds een kansje voor zichzelf ziet naar de Olympische Spelen te kunnen. Schoppende bewegingen richting de bondscoach lijken niet handig.

Het waren eenzame weken voor Taekema. Geen oefenstage in het Spaanse Alicante met de nationale ploeg. Geen oefentoernooi in Australië. Maar hij wrijft zich niet in de handen nu Nederland vorige maand drie keer van wereldkampioen Australië verloor. „Veel jongens zijn vrienden, zij kunnen er ook niets aan doen. Het is voor iedereen een ongemakkelijke situatie. Daar proberen we allemaal zo goed en zo kwaad mee om te gaan.”

Amsterdam-trainer Taco van den Honert heeft „veel respect” voor de wijze waarop zijn speler met de teleurstelling omgaat. Met Van Ass’ argumenten kan hij naar eigen zeggen niets. Taekema en De Nooijer zouden, gezien hun staat van dienst, te weinig brengen en de ontwikkeling van de jongere internationals belemmeren. „Het ligt dus volgens Van Ass aan de kleintjes die niet kunnen omgaan met die twee groten. Dat is dus een probleem van de kleintjes”, zegt de oud-international. „Alsof ik had gezegd toen ik in het Nederlands elftal kwam: ‘Hé coach, het gaat niet zo lekker. Kan je Tom van ’t Hek en Cees Jan Diepeveen er even uit gooien?’.”

Van Taekema geen wanklank. Hij traint hard en houdt zich rustig. „Je bent er veel mee bezig. Je traint toch acht, negen weken lang alleen. Maar het is niet zo dat ik nu in een zwart gat zit. Het zou raar zijn als ik mijn geldingsdrang zou moeten halen uit het gegeven dat ik weer in de selectie wil komen. Dat heb ik niet nodig.”

Tegen het slot van de boeiende hockeytopper tegen Pinoké zijn even de twee gezichten van de verdediger te zien. Na een riskante pass van Jan-Willem Buissant door het midden van de verdediging komt Taekema tegen twee man te staan. In plaats van de bal weg te werken lijdt hij balverlies en volgt bijna de 4-2 voor Pinoké.

Maar dan, vijf minuten later aan de overkant van het veld, doet hij wat hij al zo vaak deed voor club en land: de strafcorner binnenpushen. Of het genoeg is om Van Ass van gedachten te doen veranderen? Taekema: „Ik heb daar verdomd weinig invloed op.”