Schippers dreigt met wetgeving voor zoutreductie

Schippers wil dat voedingsfabrikanten minder zout en vet in hun voedsel stoppen. Foto NRC / Arjan de Jongh

Als voedselproducenten niet minder zout en vet in hun voedsel stoppen, worden ze daartoe gedwongen met wettelijke normen. Daarmee dreigt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Een termijn waarbinnen verbetering zichtbaar moet zijn wil ze echter niet geven, omdat ze meer ziet in samenwerking, zegt haar woordvoerder na een bericht hierover in de Volkskrant.

Over het te hoge gehalte aan vet en zout in voedsel wordt al jaren gesteggeld. Schippers vindt dat fabrikanten het probleem niet snel genoeg aanpakken. Toch krijgen de producenten nog wat respijt. Als zij meewerken is het resultaat volgens haar beter.

Gemiddeld heeft iemand ongeveer zes gram zout per dag nodig, meldt persbureau Novum. In de praktijk krijgen mannen bijna tien en vrouwen ongeveer 7,5 gram zout per dag binnen. Door langdurig te veel zout binnen te krijgen lopen mensen meer kans op ernstige ziekten.

Vandaag overleg over preventiebeleid in de gezondheidszorg

De minister overlegt vandaag met de Kamer over haar preventiebeleid in de gezondheidszorg. De voorgangers van Schippers probeerden vooral via landelijke campagnes aan te dringen op een gezondere leefstijl. Schippers:

“Toen zijn veel adviezen afgevuurd op mensen, via folders en tv-spotjes. Dat is een schot hagel dat geen doelt treft.”

Ze wil daarom mensen op lokaal niveau aanspreken. Dat moet gebeuren via scholen, clubs en verenigingen. “In hartje Amsterdam zijn andere middelen nodig dan op het platteland in Friesland”, legt ze uit. Ook voor de verschillende groepen allochtonen is volgens haar maatwerk nodig. “Hindoestanen hebben andere gezondheidsproblemen dan Marokkanen of Turken.”