Schikking BP olieramp Golf

De rechtszaak die vandaag in New Orleans zou beginnen tegen energiemaatschappij BP over de olieramp in de Golf van Mexico, is verdaagd. Vrijdagavond trof BP een schikking voor 7,8 miljard dollar (5,9 miljard euro) met een deel van de gedupeerden, overigens zonder dat het Britse olieconcern schuld bekent.

Het geld moet de schade compenseren die vissers en andere private partijen hebben geleden nadat olieplatform Deep Sea Horizon in april 2010 in brand vloog en zonk. Elf mensen kwamen daarbij om het leven. Vanuit de onderzeese bron lekte naar schatting ruim 700 miljoen liter olie weg. Het duurde 85 dagen voordat ingenieurs erin slaagden om de bron af te sluiten. Duizend kilometer kustlijn raakte vervuild.

President Obama noemde het „de ergste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis”. Kuststroken werden verwoest; toerisme en visserij leden zware verliezen. BP liet onlangs weten dat het al voor ruim 6 miljard euro aan schadevergoedingen heeft uitgekeerd.

Met de schikking is de zaak nog lang niet ten einde. Rechter Carl Barbier zal de overeenkomst eerst moeten goedkeuren. De schikking geldt voor ongeveer 116.000 mensen en bedrijven, ze hebben 45 dagen de tijd om aan te geven of ze akkoord gaan met het voorstel. Bovendien gaat het nog altijd om een beperkt deel van de schadeclaims. De claims van de Amerikaanse regering, de kuststaten en lokale overheden staan bijvoorbeeld nog altijd overeind.

Het bedrag dat die partijen eisen kan nog in de tientallen miljarden lopen. Een woordvoerder van het Amerikaanse openbaar ministerie zei zaterdag dat het oliebedrijf nog niets heeft gedaan om de schade aan het milieu te compenseren. „Wij staan altijd open voor een redelijk schikkingsvoorstel, maar zijn ook bereid dit voor de rechter uit te vechten.” De milieubeweging toont zich minder inschikkelijk. „We hebben onze zaak 18 maanden voorbereid en willen die in de rechtszaal bepleiten”, zegt Garret Graves van de kustautoriteit van Louisiana.

BP heeft zelf nog rechtszaken lopen tegen de Amerikaanse dienstverlener Halliburton en tegen Transocean, de eigenaar van het olieplatform. Halliburton moet volgens BP meebetalen aan de kosten omdat de ramp volgens BP mede te danken is aan de slechte kwaliteit die Haliburton heeft geleverd. Halliburton klaagde BP op zijn beurt aan wegens laster. BP heeft 15 miljard euro gereserveerd voor de kosten van de ramp.

In reactie op het nieuws van de schikking steeg de koers een fractie op de Londense beurs, in de loop van de ochtend daalde de koers met 1 procent.