Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Rode Kruis nadert wijk Baba Amr in Homs - Kofi Annan naar Syrië

Een ambulance van het Syrische Rode Kruis, afgelopen vrijdag gefotografeerd in Homs. Foto AFP

Het Internationale Rode Kruis zou vlakbij de zwaar getroffen wijk Baba Amr van de Syrische stad Homs hulp bieden aan vluchtelingen. De hulporganisatie wordt de toegang tot de belegerde wijk al dagen ontzegd.

Een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis meldt aan persbureau Reuters dat teams van het Rode Kruis en zusterorganisatie de Syrische Rode Halve Maan dekens en voedsel uitdelen in al-Inshaat en al-Tawzii. Al-Inshaat ligt het dichtste bij Baba Amr. Volgens de woordvoerder zijn veel mensen vanuit Baba Amr naar nabij gelegen wijken gevlucht voor het geweld en hebben zij dringend hulp nodig.

Kaartje van de wijken al-Inshaat en al-Tawzii nabij Baba Amr:


Grotere kaart weergeven

De hulporganisaties vrezen voor ondervoeding en de gevolgen van de kou voor duizenden burgers in de wijk sinds regeringstroepen een week geleden het Baba Amr-district overnamen van Syrische rebellen. Volgens een woordvoerder van de Rode Halve Maan zou het Rode Kruis morgen de wijk binnen kunnen.

Eerste bezoek VN-gezant Annan aan Damascus gepland voor zaterdag

Komende zaterdag staat een bezoek van speciaal VN-gezant Kofi Annan aan de Syrische hoofdstad Damascus gepland. Eind februari werd Annan door de Verenigde Naties en de Arabische Liga benoemd tot speciaal VN-gezant voor Syrië. Het zal het eerste bezoek van Annan aan Syrië worden. Het is nog onbekend wat hij precies gaat doen.

Eerder vanmiddag is een oliepijpleiding bij de stad Quraiya, in de provincie Deir al-Zor in het oosten van Syrië, geraakt door een explosie. Die zou zijn veroorzaakt door een oefening van troepen van president Bashar al-Assad. Volgens activisten van de oppositie in Syrië zou een bom zijn ontploft in de buurt van de pijpleiding, en zou de rook in een omtrek van vijf kilometer te zien zijn geweest.

Een ooggetuige en activist vertelde aan persbureau Reuters dat de explosie groot was. Hij waarschuwt dat dit een voorbode kan zijn van een grootschalige militaire aanval:

“De explosie vond plaats nadat gepantserde wagens en tanks de regio introkken. Er zijn al twee dorpen bestormd, Boqros en Mouhassan.”

Volgens de Syrische oppositie worden vanuit Deir al-Zor wapens gesmokkeld naar de rebellen die onder de vlag het Vrije Syrische leger zouden opereren. Vorig jaar augustus stuurde Assad tanks naar de stad Quraiya om protesten voor zijn vertrek de kop in te drukken.