Rachmaninovs filmmuziek

NTR Podium: ‘Rach 3’Ned. 2, 23.50 – 00.35 uur

Maart is pianistenmaand bij de NTR. Vanavond de herhaling van het Derde Pianoconcert van Rachmaninov door Russische pianist Denis Matsuev met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan.

De laatromantische pianomuziek van de Russisch-Amerikaanse componist met de grote handen is populair bij filmmakers. In David Leans bitterzoete liefdesdrama Brief Encounter (1945) blikt een huisvrouw terug op haar nooit geconsumeerde relatie met een arts. Haar voice-over is als het ware een biecht aan haar man. De twee zitten tegenover elkaar en de radio staat aan. Elke keer als zij wegdroomt, klinkt haar monologue intérieur die wordt begeleid door Rachmaninovs Tweede pianoconcert. De aanzwellende strijkers en de beurtelings gevoelige introspectieve passages en hevig opflakkerende notenreeksen leveren commentaar op de gevoelens waarover ze verhaalt.

In Billy Wilders The Seven Year Itch (1955) wil de hoofdpersoon hetzelfde pianoconcert gebruiken om buurvrouw Marilyn Monroe te verleiden. En componist Miklós Rózsa verweefde in zijn muziek voor The Story of Three Loves (1953) Rachmaninovs Rapsodie op een thema van Paganini.

In Shine (1996), de biopic over de neurotische pianist David Helfgott, zien we hem worstelen met het onspeelbaar geachte derde pianoconcert. Helfgott moet en zal ‘Rach 3’ in de vingers krijgen. Of pianist Denis Matsuev net als Helfgott een zenuwinzinking krijgt, is vanavond te zien in NTR Podium.

André Waardenburg