PSV en Rutten stevenen op nieuw debacle af

De zware nederlaag tegen FC Twente legde de zwaktes van PSV gisteren genadeloos bloot. De ploeg mist leiders die het elftal sturen in topwedstrijden. Trainer Fred Rutten heeft geen oplossing.

PSV’er Jan Vennegoor of Hesselink in duel met Twente-spelers Rasmus Bengtsson (5) en Luuk de Jong. Foto Novum

De clubleiding van PSV mag achter de schermen al druk bezig zijn met het volgende seizoen, ondertussen dreigt het lopende voetbaljaar onder trainer Fred Rutten voor de derde keer op rij op een debacle uit te draaien. De wijze waarop PSV gisteren in het Philips Stadion door FC Twente met 6-2 te kijk werd gezet, was tekenend voor de wankele basis van het huidige elftal. Rutten verweet enkele spelers dat ze niet tot het uiterste waren gegaan. „Als je topwedstrijden wilt winnen mag je geen afwachtende houding aannemen”, verzuchtte Rutten.

Voor de zoveelste keer bleken de spelers van PSV zich na een tegenslag niet te kunnen oprichten. Het chronische gebrek aan een leider en de zwakke defensie braken de ploeg op. PSV wist voor de dertiende keer op rij niet ‘de nul’ te houden en incasseerde voor het eerst in de eredivisie in eigen zes doelpunten.

Rutten kon niets bedenken waar zijn elftal iets aan had. Een deel van het thuispubliek eiste zijn vertrek. Bij het trainingscomplex De Herdgang was vanmorgen extra bewaking aanwezig. De selectie liep buiten het zicht van fans en media uit in de bossen. Rutten voelt zich verantwoordelijk, deed afgelopen nacht geen oog dicht, maar zegt strijdbaar genoeg te zijn om door te zetten.

Nog geen jaar geleden sprak de clubleiding van PSV zijn onvrede uit over het gebrek aan karaktervolle spelers. De selectie werd drastisch vernieuwd en Rutten kreeg een laatste kans voor het eerst sinds 2008 de landstitel naar Eindhoven te halen. De aankopen Dries Mertens, Kevin Strootman, Tim Matavz en Georginio Wijnaldum – voor in totaal ruim 25 miljoen euro – zorgden voor een nieuw elan. De ploeg was voor velen dé titelfavoriet. Maar net als in de voorgaande jaren faalde PSV in enkele cruciale wedstrijden. Met de kansloze nederlaag tegen een uitstekend spelend FC Twente als dieptepunt.

Rutten week de voorbije jaren zelden of nooit van zijn lijn af. In tijden van voorspoed is dat een beproefde methode en kan een elftal snel stappen vooruitzetten. Bij tegenspoed is het gebrek aan anticiperend vermogen vaak fataal. De afgelopen twee seizoenen zag Rutten zijn elftal in de slotfase van het seizoen vastlopen. De geschiedenis dreigt zich te herhalen. De pijnlijke 3-0 nederlaag twee weken geleden bij FC Groningen bleek geen incident. PSV leed gisteren de vierde seizoensnederlaag en zakte van de eerste naar de derde plaats.

Het is een publiek geheim dat de clubleiding al vroeg in het seizoen besloot niet door te gaan met Rutten. Er werd gekozen voor een chique oplossing. De coach maakte aan het einde van de eerste seizoenshelft zelf bekend dat hij zijn contract niet zou verlengen. PSV en Rutten hoopten op het ideale scenario. De coach zou de club de landstitel moeten schenken om zo PSV door de voordeur te kunnen verlaten. Ondertussen zette de clubleiding een zoektocht in naar een coach die PSV naar een hoger plan moet zien te tillen. Dick Advocaat lijkt daarvoor de meest geschikte kandidaat.

Rutten stond intussen voor de moeilijke opgave succes te brengen in de wetenschap dat er voor hem geen toekomst meer is bij PSV. Zo’n gegeven werkt vrijwel altijd door in een spelersgroep. Al zeggen de voetballers van PSV dat ze voor hun coach door het vuur gaan.

In de praktijk lieten een aantal spelers het gisteren op belangrijke momenten afweten. Dit tot onvrede van routinier Wilfred Bouma die collega’s verweet dat ze niet alles hadden gegeven. Zo weigerden Zakaria Labyad en Wijnaldum handelend op te treden toen Ola John een actie inleidde. De aanvaller kon in de achtste minuut uit vrije positie de openingstreffer maken van een bizarre wedstrijd. FC Twente strafte zo tal van fouten af en liep voor rust uit naar een 4-0 voorsprong.

PSV had het slechts aan een domme actie van Twente-verdediger Douglas te danken dat er in de tweede helft toch nog een sprankje hoop was. De Braziliaan kreeg rood voor natrappen tegen de Zweed Toivonen. Twente hield met tien man stand, behaalde een historische 6-2 overwinning en manifesteerde zich onder coach Steve McClaren als de nieuwe titelfavoriet. De clubleiding van PSV staat voor de vraag of ze niet nu al afscheid moet nemen van Rutten om een nieuw sportief en financieel rampjaar te voorkomen.

    • Koen Greven