Presidentieel plagiaat

President Pál Schmitt
President Pál Schmitt Foto AP

Zit de president van Hongarije aan het eind van deze maand nog op het pluche, of moet hij, tweevoudig Olympisch kampioen schermen, na anderhalf jaar het presidentiële Sándor Palota paleis verlaten – als kampioen ‘overschrijven’?

Want president Pál Schmitt wordt ervan beschuldigd op grote schaal plagiaat te hebben gepleegd. Zijn doctoraalscriptie had als titel ‘Analyse van het programma van de Olympische Spelen in de moderne tijd’; hij studeerde er summa cum laude op af in 1992, toen hij ook voorzitter van het Hongaarse Olympisch Comité was. Het economische tijdschrift HVG heeft onthuld dat 180 van de 215 pagina’s vrijwel letterlijk zijn gekopieerd van een werk dat in het Frans is gepubliceerd door de Bulgaarse sportwetenschapper Nikolaï Georgiev. Volgens het blad heeft Schmitt de originele, getypte versie gebruikt uit de bibliotheek van het Olympisch Museum in Lausanne, met fouten en al. Zeventien andere pagina’s zijn ontleend aan een Duitse socioloog.

„Ik begin nu echt het vermoeden te krijgen dat president Pál Schmitt nog niet één regel van zijn afstudeerscriptie zelf heeft geschreven”, schreef blogger Eva Balogh op de website Hungarian Spectrum.

Volgens Schmitt is het een misverstand. Per communiqué herinnerde hij eraan dat hij sinds 1983 lid was van het Internationaal Olympisch Comité en Georgiev, die in 2005 is overleden, goed heeft gekend. „Ze hebben samengewerkt bij hun onderzoek naar gemeenschappelijke thema’s, de gezamenlijke bronnen van de twee werken zijn de processen-verbaal van de zittingen van het IOC en zijn uitvoerend comité.”

Veel Hongaren zijn niet overtuigd. Een academische onderzoekscommissie moet deze maand met een rapport komen. Maar belangrijker is wat premier Viktor Orbán wil. Deze heeft met zijn tweederde meerderheid in het parlement in augustus 2010 de verkiezing van Schmitt geregeld. De nieuwe president heeft gedaan wat Orbán van hem verwachtte: zonder morren de tientallen wetten ondertekenen (vorig jaar maar liefst 260) waarmee Orbán definitief een streep zegt te willen zetten onder het communistische verleden – en, volgens critici, Hongarije de kant van een éénpartijstaat op stuurt. Het meeste wetgevende werk is gedaan. Eigenlijk heeft Orbán Schmitt niet zo hard meer nodig.

Marc Leijendekker