Politiebonden stoppen met bekeuren om cao

In een poging de door hen gewenste cao af te dwingen, zijn de politiebonden vandaag begonnen met ‘publieksvriendelijke’ acties. In de regio’s Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Utrecht zijn agenten sinds twaalf uur vanmiddag gestopt met het uitdelen van boetes voor lichte vergrijpen. De acties worden morgen uitgebreid naar de noordelijke provincies. Dat meldt een woordvoerder van politievakbond ACP.

De politiebonden ACP, NPB en VMHP hadden minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) een ultimatum gesteld met eisen over inkomensverbetering en vroegpensioen. Zij willen 3 procent meer loon, de minister wil de salarissen niet verhogen. Omdat de eisen van de politiebonden om twaalf uur niet waren ingewilligd, zijn de bonden tot maatregelen overgegaan. „De minister heeft ons geen verdere onderhandelingsruimte gegeven”, aldus de ACP-woordvoerder. „Daarom zat er voor ons niets anders op dan tot publieksvriendelijke acties over te gaan.”

Opstelten zei vrijdag nog dat hij niet onder de indruk is van dat pressiemiddel. Hij ging ervan uit dat de bonden niet tot acties zouden overgaan. Volgens Opstelten betekenen de acties niet dat automobilisten zich niet meer aan de maximumsnelheid hoeven te houden. „Te hard rijden mag nooit, en dat weet u best.”

Volgens de ACP zijn politieagenten „professioneel genoeg” om het onderscheid te maken tussen een kapotte fietslamp en roekeloos rijgedrag. „Gevaarlijke situaties blijven wij tijdens de acties gewoon bekeuren.” De bond sluit ingrijpendere acties niet uit, maar wil niet toelichten om wat voor acties het gaat.