Poetin opnieuw president, middenklasse de straat op

Premier Vladimir Poetin heeft gisteren zoals verwacht de presidentsverkiezingen gewonnen. Op 4 mei wordt hij geïnaugureerd om aan een nieuwe ambtstermijn van zes jaar te beginnen. Na afloop daarvan mag hij zich verkiesbaar stellen voor een nieuwe termijn, zodat hij tot 2024 aan de macht kan blijven. Dmitri Medvedev blijft waarnemend president tot en met mei. Hij wordt daarna mogelijk weer premier.

Vanavond houdt de oppositie uit protest tegen stembusfraude tijdens de verkiezingen een demonstratie in het centrum van Moskou. Van de autoriteiten mogen daaraan slechts tienduizend betogers deelnemen. Op een steenworp afstand vieren de pro-Kremlinjongeren van de beweging Nasji de overwinning van Poetin.

Poetin behaalde volgens de voorlopige uitslagen 63,75 procent van de stemmen, bij een opkomst van 62,27 procent. De officiële uitslag wordt op 18 mei bekendgemaakt.

Volgens oppositieleider Aleksej Navalny zijn de uitslagen vervalst en de verkiezingen niet legitiem. Vooral in Moskou zou gefraudeerd zijn. Dat bleek onder meer uit het grote aantal ‘carrousels’, rondrijdende stembrigades, dat daar door verkiezingswaarnemers werd gesignaleerd.

Russische verkiezingswaarnemersorganisaties spreken van massale stembusfraude en geven Poetin een veel lagere score: volgens Golos heeft Poetin slechts 50,23 procent van de stemmen verworven en volgens organisatie Burger Waarnemer 45 procent.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die samen met de Raad van Europa een waarnemingsmissie in Rusland had, heeft „ernstige onregelmatigheden” tijdens de verkiezingen geconstateerd, is vanmiddag bekendgemaakt. Er zou geen eerlijke concurrentie tussen de kandidaten zijn geweest ten gunste van Poetin en er werden bij eenderde van de bureaus onregelmatigheden geconstateerd. Het tellen van de stemmen zou zeer slecht zijn verlopen.

De EU „moedigt” Poetin vandaag „aan” op die onregelmatigheden te „herstellen”. De Duitse bondskanselier Merkel feliciteerde Poetin met zijn overwinning en zei dat ze hoopt de banden met Rusland verder te kunnen aanhalen.

President Medvedev heeft aan het eind van zijn ambtstermijn justitie opdracht gegeven de legitimiteit te onderzoeken van het vonnis voor de in ongenade gevallen oligarch Chodorkovski en 31 andere gevangenen. De advocaten van Chodorkovski hebben echter verklaard weinig geloof te hechten aan een positieve uitkomst van dit onderzoek.