Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Sport

Opening van het Nationaal Volkscongres in China

Het Nationaal Volkscongres (het National People's Congres) opende vandaag zijn jaarlijkse bijeenkomst in de Chinese hoofdstad Peking. Het parlement is daar rond deze tijd traditioneel twee weken aaneengesloten bijeen. Premier Wen Jiabao sprak de ruim 3.000 gedelegeerden toe na de openingsceremonie. Hij maakte onder meer bekend dat de Chinese krijgsmacht voortaan weer volledig onder controle van de Communistische Partij komt te staan. De beslissing wordt ingegeven door de hogere kosten van defensie en territoriale geschillen in Oost-Azië, verklaarde de premier. De Chinese defensie-uitgaven stijgen sinds begin jaren negentig bijna ieder jaar met dubbele cijfers. Het Nationaal Volkscongres werd in 1949 opgericht, nadat Mao Zedong de macht had gegrepen en de Volksrepubliek China uitriep. Tussen de jaarlijkse sessies van het Nationaal Volkscongres in neemt het 150 personen tellende Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres de taken van het Nationaal Volkscongres waar. De leden van het Permanente Comité worden tijdens de jaarlijkse slotvergadering van het Nationaal Volkscongres gekozen.
Feestelijkheden bij de ingang van de 'Grote Hal van het Volk' in de Chinese hoofdstad Peking, vlak voor de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Nationaal Volkscongres (NPC). De 3.000 afgevaardigden komen eenmaal per jaar bij elkaar voor een periode van twee weken.
AFP / Ed Jones
Chinese politievrouwen maken zich klaar voor hun patrouille op het Tiananmen plein, vlakbij de 'Grote Hal van het Volk', voor de opening van het jaarlijkse volkscongres NPC.
AP / Andy Wong
Gastvrouwen schenken thee vlak voor de openingssessie van het NPC. Het Chinese parlement opende vandaag zijn laatste sessie in zijn huidige samenstelling. De ruim 3.000 leden van het NPC worden om de vijf jaar gekozen uit de regionale volkscongressen.
AFP / Liu Jin
Een afgevaardigde in het Nationaal Volkscongres van de Miao-minderheid verlaat in traditioneel kostuum de 'Grote Hal van het Volk' na de openingsceremonie van het NPC.
Reuters / David Gray
Een gedelegeerde van het leger in het Nationaal Volkscongres neemt foto's na de openingsceremonie van het jaarlijkse NPC.
AP / Alexander F. Yuan
Een militaire officier geeft het ritme aan voor de militaire band die de openingsceremonie van het Nationaal Volkscongres begeleidde eerder vandaag.
Reuters / Jason Lee
Gedelegeerden wandelen naar de 'Grote Hal van het Volk' om de openingsceremonie van het NPC bij te wonen.
Reuters / David Gray
Chinese paramilitaire polite houdt de wacht voor de 'Grote Hal van het Volk' op het Tiananmen plein tijdens de openingssessie van het NPC.
AFP / Goh Chai Hin
Militaire afgevaardigden arriveren voor de openingssessie van het jaarlijkse Nationaal Volkscongres NPC.
AP / Alexander F. Yuan
Gedelegeerden lopen naar de 'Grote Hal van het Volk' voor de openingsceremonie van het Nationaal Volkscongres NPC.
Reuters / David Gray
Een journalist staat op een doos op het Tinananmen plein, voor een portret van de voormalige Chinese leider Mao Zedong om verslag uit te brengen van het Nationaal Volkscongres NPC in Peking.
Reuters / David Gray
Hotelmedewerkers poseren voor de 'Grote Hal van het Volk'. Hotels bieden de 3.000 gedelegeerden uit alle hoeken van het land onderdak tijdens het Nationaal Volkscongres NPC.
Reuters / Jason Lee
Chinese paramilitaire politie-agenten dragen hun eind februari petten omgekeerd tijdens een training waarin zij worden klaargestoomd voor het Nationaal Volkscongres.
AFP
Chinese paramilitaire politie krijgt in februari een briefing over hun taken en verantwoordelijkheden tijdens het Nationaal Volkscongres NPC, dat vanaf vandaag twee weken lang in Peking bijeen is.
AFP
Overzicht op de eerste zittingsdag van het Nationaal Volkscongres NPC.
AFP / Liu Jin
Gedelegeerden van het Volksbevrijdingsleger (het People's Liberation Army) arriveren bij de 'Grote Hal van het Volk'.
AFP / Ed Jones