Obama: VS steunen Israël altijd - ‘maar oorlogstaal sterkt Iran’

De Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eerder vandaag in het Witte Huis. Foto Reuters / Jason Reed

De Amerikaanse president Obama heeft gezegd dat Israël altijd kan rekenen op de steun van de VS. Maar volgens Obama zijn hij en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het wel eens dat een diplomatieke oplossing voor het conflict met Iran te verkiezen is boven een Israëlische preventieve aanval.

Dat zei Obama vandaag in het kader van zijn ontmoeting met Netanyahu in het Witte Huis. Belangrijkste onderwerp van discussie is de militaire dreiging van Iran. Dat land is volgens Israël bezig kernwapens te ontwikkelen.

Netanyahu en Obama probeerden vandaag vooral eensgezindheid uit te stralen. De twee zijn het in het verleden vaak juist sterk oneens geweest over de vraag hoe de vrede in het Midden-Oosten het best kan worden gewaarborgd.

Netanyahu zei op een gezamenlijke persconferentie vandaag:

“Israël en de Verenigde Staten zijn eensgezind.”

Hij voegde daaraan wel toe dat Israël wel een soeverein land is dat het recht heeft zichzelf te verdedigen.

Netanyahu en Obama vandaag over de problemen met Iran:

Obama: te losse oorlogstaal speelt Iran alleen maar in de kaart

Daarmee hintte hij naar de vraag die centraal staat binnen het Amerikaans-Israëlische overleg van vandaag: mag Israël een preventieve aanval uitvoeren op Iran om te voorkomen dat dit land kernwapens ontwikkelt? Iets wat Iran volgens Israël momenteel doet.

Obama benadrukte echter dat hij en Netanyahu het erover eens zijn dat een diplomatieke oplossing de voorkeur heeft. Hij waarschuwde tegen “al te losse oorlogstaal.” Die speelt Iran volgens Obama alleen maar in de kaart. Want alleen al het praten over mogelijk militair ingrijpen heeft de olieprijs opgedreven, zei de Amerikaanse president, en dat is slechts gunstig voor olie-exporteur Iran. Obama zei vandaag dan ook:

Het is nu niet het moment om van alles te roepen. Het is nu juist het moment om onze geïntensiveerde druk te laten bezinken.”

De Verenigde Staten en Europa kondigden de laatste tijd strenge sancties af tegen Iran, onder meer een olieboycot die deze zomer moet ingaan en negatieve consequenties op de Westerse markten voor financiële instellingen die investeren in of zaken doen met Iran.

    • Niels Posthumus