Netanyahu op bezoek bij Obama: dreiging Iran centraal

Netanyahu en Obama vorig jaar september tijdens een ontmoeting bij de VN in New York. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

De Israëlische premier Netanyahu gaat later vandaag in Washington op bezoek bij de Amerikaanse president Obama. Centraal bij de ontmoeting staat de gedeelde vrees van beide landen dat Iran aan kernwapens werkt en de vraag of een militaire aanval nodig is om het Iraanse nucleaire programma te stoppen.

Israël zegt al jaren dat Iran in het geheim een atoomwapen bouwt, terwijl Iran dat zelf altijd heeft ontkend. Volgens de Verenigde Staten heeft Teheran het besluit daartoe nog niet genomen en moeten internationale sancties Iran ertoe bewegen te stoppen met het verrijken van uranium.

Obama: sancties hebben effect, maar militair ingrijpen blijft optie

Obama zei gisteren in een toespraak voor de pro-Israëlische lobbyclub AIPAC dat de sancties effect hebben en dat “te gemakkelijk wordt gepraat” over een aanval van Israël op Iran. Oorlogsdreigementen helpen Iran alleen maar, zei Obama. Hij zei wel dat militair ingrijpen voor de VS een optie blijft “en ik meen wat ik zeg”, zo waarschuwde de president.

Netanyahu reageerde gisteravond positief op de toespraak van Obama en verwelkomde zijn woorden dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen tegen “iedere bedreiging”. De Israëlische premier spreekt later vandaag zelf de AIPAC-conferentie in Washington toe.

Israël overweegt preventieve aanval, Obama zit met dilemma

De regering van Netanyahu denkt al maanden na over een mogelijke preventieve aanval op de nucleaire installaties van Iran. Sommige analisten geloven dat Israël zo’n aanval nog dit jaar zou willen uitvoeren. Obama wil een Israëlische soloactie voorkomen, maar zit in het huidige verkiezingsjaar met een dilemma, schrijft onze Amerika-correspondent Guus Valk vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Hij wil een oorlog met Iran voorkomen, maar moet ook solidair zijn met de oude bondgenoot Israël. Bovendien heeft Obama bij de presidentsverkiezingen de steun nodig van de leden van AIPAC en andere Amerikaans-joodse kiezers,traditioneel vaak Democraten. Maar de president moet zijn woorden zorgvuldig kiezen, want iedere stellingname kan het wankele evenwicht tussen Israël, Iran en de Verenigde Staten verstoren.”

De militaire optie blijft voor Obama een hachelijke zaak, legt Valk uit:

“Oorlog, het door Israël geopperde alternatief voor sancties, moet Obama subtiel uit het hoofd van Netanyahu praten. Maar al te openlijk kan dat niet, zei oud-onderminister van Defensie onder president Clinton, Robert Gallucci, onlangs. Zegt Obama tegen Netanyahu dat Israël nooit steun krijgt voor een aanval, dan raakt de relatie tussen de bondgenoten ernstig beschadigd. Bovendien neemt het de druk weg bij Iran. Steunt hij openlijk een Israëlische aanval, dan wordt Amerika een oorlog ingezogen waar het land geen trek in heeft.”