Medvedev wil zaak-Chodorkovski herzien - ‘vaker gehoord’

Medvedev gisteravond bij de viering van de overwinning van presidentskandidaat Poetin in Moskou. Foto AP / Dmitry Astakhov

De Russische president Medvedev heeft de procureur-generaal van zijn land gevraagd de zaak tegen de voormalige olietycoon Michail Chodorkovski opnieuw te onderzoeken. Of dit daadwerkelijk gevolgen heeft voor de veroordeling van Chodorkovski is onduidelijk.

Het Kremlin maakte vanochtend in een verklaring bekend dat ook de zaken van Chodorkoviski’s zakenpartner Platon Lebedev en dertig anderen opnieuw moeten worden onderzocht. Onze buitenlandredacteur Chris Hensen, die voor NRC Handelsblad over Rusland schrijft, noemt het “opvallend” dat Medvedev op dit moment om herziening van de zaak-Chodorkovski vraagt, maar benadrukt dat afgewacht moet worden of de herziening daadwerkelijk iets om het lijf heeft:

“Medvedev heeft vaker dingen aangekondigd die liberaal lijken en ogenschijnlijk tegen het beleid van Poetin indruisen. In de meeste gevallen werd daar uiteindelijk niks mee gedaan. Het kan ook een laatste symbolische daad van de president zijn.”

Advocaat Chodorkovski sceptisch: besluit kan niets betekenen

De advocaat van Chodorkovski, Yuri Schmidt, hield vanochtend ook een slag om de arm. Hij zei tegenover persbureaus AP en Reuters dat het besluit tot herziening makkelijk “een formeel besluit” kan zijn “dat niets betekent”. Schmidt benadrukt dat Medvedev in de zaak vaker besluiten heeft genomen die geen verandering hebben gebracht. Bovendien zegt Schmidt dat “de onrechtvaardigheid van deze zaak zo overduidelijk is dat er weinig valt te onderzoeken”.

Chodorkovski, ooit Ruslands rijkste man, en zijn zakenpartner Platon Lebedev werden in december 2010 veroordeeld voor het stelen van meer dan 300 miljoen dollar aan olie van hun eigen oliemaatschappij Yukos, en het witwassen van de opbrengst van de verkoop daarvan. Dat proces, het tweede tegen Chodorkovski en Lebedev wegens hetzelfde vergrijp, werd in het Westen en door Russische activisten gezien als politiek gemotiveerd. Het Kremlin zou Chodorkovski hebben willen straffen omdat hij politieke ambities had en kritiek uitte op de corruptie binnen regeringskringen.

Besluit komt dag na overwinning Poetin bij presidentsverkiezingen

Het besluit tot de herziening van Chodorkovski’s zaak komt een dag nadat Poetin voor de derde keer tot president van Rusland werd gekozen. Hij behaalde volgens de laatste tussenstand van vanochtend zo’n 64 procent van de stemmen. Daarmee is een tweede ronde overbodig. De Russische oppositie zei gisteren grote onregelmatigheden bij de stembusgang te hebben geconstateerd.

    • Pim van den Dool