Laat je vingerafdrukken achter op iemands huid?

In Crime Scene Investigation (CSI) vinden forensisch wetenschappers de meest spectaculaire manieren om misdadigers te pakken. De bekendste blijft de vingerafdruk. Maar laat je ook vingerafdrukken op de huid van anderen achter, vraagt Annemarie de Putter uit Vleuten.

Ja, zegt forensisch onderzoeker en vingersporendeskundige Marcel de Puit. Hij werkt bij het Nederlands Forensisch Instituut en kan ook de vingerafdrukken op de huid van een ander zichtbaar maken.

In principe laat je overal altijd iets achter, zegt De Puit. Het zweet op onze vingers laat een spoor achter op objecten waarmee we in aanraking komen. Zo dus ook op het vel van een ander. Toch zijn deze afdrukken minder duidelijk en houdbaar. Dat komt door vetten op de huid die het handzweet opnemen.

Hoe snel dit gebeurt hangt af van factoren als temperatuur, de plek van de afdruk op het lichaam en de hoeveelheid zweet op de vingers. Op een afgekoeld, dood lichaam blijven vingerafdrukken beter behouden, terwijl vettige lichaamsdelen afdrukken sneller opnemen. Op een harige mannenarm heeft een vingerafdruk minder kans dan op een kaal hoofd.

In een aflevering van CSI wordt ook een vingerafdruk van een lichaam gehaald. In allerijl wordt de ‘secondenlijmmethode’ toegepast omdat de afdrukken binnen een uur zouden verdwijnen. De onderzoekers vinden een perfecte afdruk.

„Onmogelijk”, reageert De Puit. De secondenlijmmethode wordt bijvoorbeeld wel voor plastic gebruikt, maar niet op poreuze materialen als huid. En die paar minuten maken niets uit: het is De Puit wel eens gelukt een vingerafdruk van een keel te halen bij iemand die al een halve dag eerder was overleden. „Ik vermoed dat vingerafdrukken niet langer dan 48 uur blijven, daarna wordt het steeds minder betrouwbaar.”

Vingerafdrukken zijn in werkelijkheid ook nooit zo duidelijk als in CSI: „De kans dat we er iemand mee opsporen, is klein.” CSI vindt De Puit wel spannend, maar er klopt veel niet. „Het is amusement, maar met mijn dagelijkse werkelijkheid heeft het weinig te maken. De serie kijken zorgt soms voor flinke discussies thuis.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl