Kort nieuws Media

Van der G. wil niet in AVRO-programma

Rotterdam. Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, wil niet dat de AVRO een telefoongesprek tussen hem en Fortuyns neef Edwin Fortuyn uitzendt. Dat heeft zijn advocaat laten weten aan de omroep. De advocaat vraagt de omroep af te zien van de uitzending van het gesprek, zijn stem, portret en volledige naam. De omroep is echter van mening is dat het hen vrijstaat deze elementen in de uitzending, gepland voor 22 maart, te gebruiken. Edwin Fortuyn onderzoekt in de vierdelige tv-serie Edwin zoekt Fortuyn het leven van de politicus en wilde graag met zijn moordenaar spreken. Hij diende een verzoek in; Van der G. belde hem toevallig terug tijdens de opnames van het programma. Donderdag wordt deel 2 van de reeks uitgezonden. (NRC)

Kohnstamm: CBP heeft te weinig medewerkers

Rotterdam. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft niet genoeg mensen in dienst om alle schendingen van privacy te onderzoeken. Dat zegt voorzitter Jacob Kohnstamm vandaag in een interview in Het Financieele Dagblad. Het CBP heeft een jaarbudget van 7,5 miljoen, daarmee kunnen 75 voltijdbanen worden ingevuld. Volgens Kohnstamm is dat niet voldoende om alle meldingen van privacyschending te onderzoeken. Hij schat dat zijn organisatie nu al meer dan de helft van de zaken moet laten liggen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil dat bedrijven verplicht datalekken gaan melden. „De vraag is waar die meldingen goed voor zijn als wij niet de mankracht hebben om naar ernstige en schade veroorzakende datalekken te kijken”, aldus Kohnstamm. De onrust over het lekken van privégegevens is toegenomen na recente inbraken van hackers bij KPN, Bavaria en Philips. (NRC)

VS vragen uitlevering verdachten Megaupload

Rotterdam. Het Amerikaanse openbaar ministerie heeft vandaag bij een Nieuw-Zeelandse rechtbank het verzoek ingediend om uitlevering van de vier hoofdverdachten in de Megaupload-zaak, onder wie de oprichter Kim Dotcom en de Nederlander Bram van der K. Via Megaupload kunnen bestanden worden uitgewisseld, zoals gekopieerde films, cd’s en computerprogramma’s. De groep wordt verdacht van internetpiraterij, witwassen, auteursrechtenschending en het opzetten van een criminele organisatie. De verdachten zijn op borgtocht vrijgelaten. Het verzoek van de VS wordt niet eerder dan in augustus behandeld. (NRC)

Dagelijks twee miljard WhatsApp-berichten

Rotterdam. Via de mobiele berichtendienst WhatsApp worden dagelijks wereldwijd twee miljard berichten verstuurd. Dat zegt Jan Koum, CEO van WhatsApp, op de website Whatsappen.nl. Per seconde worden er tussen de 23.000 en 30.000 berichten verzonden. In oktober vorig jaar werd volgens Koum de mijlpaal van een miljard berichten per dag bereikt. WhatsApp is een gratis dienst die gebruikt kan worden in plaats van sms. Van de gebruikers van WhatsApp zegt 73 procent de app dagelijks te gebruiken. (NRC)

Rutte kiest klassieken

Rotterdam. Premier Mark Rutte is deze week iedere werkdag rond half elf te horen in het AVRO-programma De Klassieken op Radio 4. Voor het programma heeft hij zijn vijf favoriete klassieke stukken gekozen. Elke dag vertelt de premier kort waarom hij dit werk zo mooi vindt. Rutte staat bekend als liefhebber van klassieke muziek en speelt zelf piano. Hij laat muziek van de grote pianisten van de twintigste eeuw horen, zoals Dinu Lipatti en Vladimir Horowitz, en de pianosonates van de Italiaanse componist Domenico Scarlatti. (NRC)