Kort nieuws buitenland

Protestleiders Wukan winnen verkiezingen

Wukan. De bevolking van het Zuid-Chinese vissersdorp Wukan heeft afgelopen weekeinde protestleiders Lin Zulian en Yang Semao als dorpshoofden gekozen. Dat is opmerkelijk in het centralistisch geregeerde China. Het totale dorpsbestuur bestaat uit zeven leden. De verkiezingen begonnen zaterdag en 6.800 mensen – 80 procent van de bevolking – brachten hun stem uit. Zulian en Semao profileerden zich afgelopen half jaar als corruptiebestrijders, vooral tegen landonteigening. Drie maanden geleden zette de bevolking van Wukan het lokale bestuur af. (AFP, AP)

In Jemen 125 doden in strijd tegen Al-Qaeda

Aden. Zeker 100 militairen van het Jemenitische regeringsleger zijn gisteren gesneuveld in de strijd tegen de regionale Al-Qaeda-organisatie in het zuiden van het land. Een deel van hen kwam om het leven toen de sunnitische extremisten twee met explosieven volgeladen vrachtwagens opbliezen bij legerposten bij de stad Zinjibar; de rest bij daaropvolgende gevechten. Bij de tegenpartij zouden zeker 25 doden zijn gevallen. Al-Qaeda heeft veel terrein gewonnen in het zuiden van Jemen tijdens de machtsstrijd in de hoofdstad Sana’a tegen (ex-)president Saleh. (Reuters, AFP)

Extremisten doden 27 agenten in Irak

Bagdad. In militair uniform geklede mannen hebben vanochtend vroeg zeker 27 politiemannen gedood bij een serie aanvallen op controleposten en woningen in het westen van Irak. Volgens politiebronnen reden de daders van controlepost naar controlepost in de provincie Anbar om agenten te doden. Anbar was nog maar een paar jaar geleden een bolwerk van Al-Qaeda-in-Irak. Politie en leger slagen er niet in de sunnitische extremisten te elimineren. (AP, AFP)

Britse graven in Libië geschonden

Tripoli. Het Libische interim-leiderschap heeft excuses aangeboden nadat gewapende mannen meer dan 200 graven in de stad Benghazi hadden geschonden van Britse en Italiaanse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren gesneuveld. Het leiderschap heeft nauwe banden met het Westen dat de toenmalige rebellen in de strijd tegen Gaddafi’s bewind steunde. Radicale fundamentalisten, die de laatste maanden terrein winnen, zijn tegen aanwezigheid van niet-moslims in Libië. (Reuters)

Iraanse activist krijgt achttien jaar cel

Berlijn. De Iraanse mensenrechtenadvocaat Abdolfattah Soltani is door een revolutionaire rechtbank in Teheran tot 18 jaar gevangenis veroordeeld. Dat heeft zijn dochter Maede, die in Duitsland woont, gezegd. Soltani (58) richtte samen met Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi het Centrum voor Mensenrechtenverdedigers op dat door de autoriteiten is gesloten. Hij werd vorig jaar gearresteerd onder meer wegens bedreiging van de nationale veiligheid. Hij moet zijn straf uitzitten in een afgelegen deel van het land. (AP)

Loekasjenko: liever dictator dan homo

Berlijn. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is „liever dictator dan homo”. Dat zei hij gisteren in reactie op het aanscherpen van sancties tegen Wit-Rusland door de Europese Unie. Hij doelde met name op de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle, die openlijk homoseksueel is. Westerwelle noemde Loekasjenko onlangs „de laatste dictator van Europa”. De EU en Wit-Rusland hebben een diplomatiek conflict over het autoritaire bewind van Loekasjenko. (Reuters)