Kort nieuws Binnenland

CBP mist mensen voor nagaan datalekken

Den Haag. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft niet genoeg personeel om de verwachte toestroom aan meldingen over datalekken af te handelen. Dat zegt de voorzitter van het CBP, Jacob Kohnstamm vandaag in het Financieele Dagblad. Door een nieuwe meldplicht moeten organisaties datalekken straks melden. In het buitenland leidde een dergelijke meldplicht volgens Kohnstamm tot honderden meldingen. Het CBP heeft een jaarbudget van 7,5 miljoen euro en 75 mensen in dienst. Kohnstamm wijst erop dat met een groot onderzoek al snel zes mensen een half jaar tot negen maanden bezig zijn. (Novum)

Woede om onduidelijk alarm Heerhugowaard

Heerhugowaard. Inwoners van Heerhugowaard zijn boos dat zij nauwelijks informatie kregen nadat zondagnacht het luchtalarm was afgegaan. Het alarm ging om half een af wegens een brand in een kassencomplex. Pas een uur later verscheen op de website van de gemeente een advies om ramen en deuren gesloten te houden. Op de website en op Twitter klagen bewoners dat zij lang in onzekerheid hebben gezeten. Ook zou het alarm laat na het uitbreken van de brand zijn afgegaan. Bij de brand ontstond veel rook, maar er zijn geen gevaarlijke concentraties van schadelijke stoffen gemeten, aldus de gemeente . (Novum)

‘Fukushima’-oefening Borssele goed verlopen

Borssele. Een oefening op het terrein van de kerncentrale Borssele, afgelopen zaterdag, gebaseerd op de ervaringen rond het ongeluk in het Japanse Fukushima, is goed verlopen. Dat meldde een woordvoerder van de EPZ, eigenaar van de kerncentrale. Bij de oefening van landmacht en EPZ werd gesimuleerd dat er 75 centimeter water stond op het terrein na een dijkdoorbraak. Volgens de EPZ is de kerncentrale beveiligd tegen overstromingen tot ruim acht meter boven NAP. (Novum)