Miljardenreserves WW volledig verbruikt

De miljardenreserves voor werkloosheidsuitkeringen zijn in een paar jaar tijd volledig verbruikt. Eind 2008 zat er nog ruim negen miljard euro in de WW-fondsen, nu staan zij 1,9 miljard euro in het rood. Dat bevestigt een woordvoerder van uitkeringsinstantie UWV aan persbureau Novum na een bericht hierover in Trouw.

De kas werd in het verleden gevuld met werkgevers- en werknemerspremies. In 2009 schafte het kabinet Balkenende-IV het werknemersdeel af. Door de economische crisis kwamen er veel WW-uitgaven bij. Door het wegvallen van een deel van de inkomsten en de extra uitgaven was de kas al snel leeg. Voor de hoogte van de uitkeringen heeft dit geen gevolgen omdat de overheid de kas aanvult.

Wel is volgens de krant duidelijk dat er geen kasreserves meer zijn voor de nieuwe toestroom van WW’ers, die vorige week door het Centraal Planbureau werd voorspeld. Als geen maatregelen worden genomen, moet de overheid hier miljarden voor uittrekken.

Uitkering versoberen of premie verhogen

De overheid kan de uitkering versoberen, de premie voor werkgevers verhogen of werknemers weer premie laten betalen. Op die laatste optie zinspeelde vakcentrale FNV vorige week al. FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei toen dat de overheid moet investeren in opleidingen en een goede WW. “Wij zijn bereid werknemers te vragen weer premie te betalen als dat problemen oplevert met de betaalbaarheid”, zei ze toen.

De WW-premie is een van de onderwerpen waarover premier Mark Rutte (VVD), vice-premier Maxime Verhagen (CDA) en PVV-leider Geert Wilders (PVV) vanaf vandaag onderhandelen in het Catshuis. De gedoogcoalitie gaat daar de komende tijd in gesprek over nieuwe bezuinigingen om het begrotingstekort van 4,5 procent terug te dringen naar drie procent.