Humanitaire chef VN mag nu ook naar Syrië - ‘toestemming nietszeggend’

Valerie Amos heeft toestemming gekregen van het Syrische regime om naar de hoofdstad Damascus af te reizen en te praten over humanitaire hulp aan het land. Foto AFP / Simon Maina

De humanitaire chef van de Verenigde Naties, Valerie Amos, heeft toestemming gekregen van de Syrische autoriteiten om deze week het land te bezoeken, meldt persbureau AP. Eerdere verzoeken werden herhaaldelijk afgewezen. Maar dit betekent niet dat ze meteen overal mag gaan en staan.

Amos wil tijdens haar bezoek alle partijen verzoeken de hulporganisaties niet in de weg te staan bij hun werkzaaamheden om gewonden te evacueren en de essentiële benodigdheden te leveren. Buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad Carolien Roelants zegt over het bezoek van Amos:

“De taak van Amos is om humanitaire hulp bij de bevolking te krijgen. Dat ze nu toestemming heeft gekregen van het regime in Damascus wil niet zeggen dat ze ook maar één stap verder komt om te kunnen zien wat er daadwerkelijk aan de hand is. Die toestemming zegt niets over wat ze kan bereiken voor humanitaire hulp aan burgers in nood. Het Rode Kruis heeft ook toestemming, maar wordt alsnog al vier dagen geweerd uit Homs. Het is pappen en nathouden, en kijken hoe lang ze dit vol kunnen houden.”

Amos zal woensdag in de Syrische hoofdstad Damascus aankomen en vrijdag weer vertrekken.

Eerste bezoek VN-gezant Annan aan Damascus gepland voor zaterdag

Komende zaterdag staat een bezoek van speciaal VN-gezant Kofi Annan aan de Syrische hoofdstad Damascus gepland. Eind februari werd Annan door de Verenigde Naties en de Arabische Liga benoemd tot speciaal VN-gezant voor Syrië. Het zal het eerste bezoek van Annan aan Syrië worden.

Over het bezoek van Annan zegt Roelants:

“De taak van Kofi Annan is om te bemiddelen tussen alle partijen in Syrië, het regime en de oppositie. Hij wil een dialoog in de hoop het geweld zo snel mogelijk te beeïndigen.”

Roelants denkt niet dat het bezoek van Annan of Amos op korte termijn succesvol is:

“Er is teveel bloed gevloeid om door te gaan met dit regime, maar het kan nog wel een hele tijd duren voordat het regime valt. De troepen en inlichtingendiensten van Bashar al-Assad zijn heel sterk en er zijn geen aanwijzingen dat de elitetroepen uit elkaar vallen. En die zijn sterker bij elkaar dan het Vrije Syrische Leger, dat elkaar onderling ook wantrouwt.”