het toneelstuk over Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezoekt vandaag de Amerikaanse president Barack Obama en bovenaan de agenda staat met hoofdletters IRAN.

Beide zijden hebben de ontmoeting grondig voorbereid. Israël hamert er dagelijks de waarschuwing in dat Iran in het geheim een atoombom bouwt. Die bom moet koste wat het kost worden voorkomen, en een Israëlische aanval komt snel dichterbij. Voor die bom te ver is ontwikkeld of te goed wordt beschermd, laten we zeggen tegen april, mei, suggereert de Israëlische pers.

Amerika wil ook geen Iraanse bom maar in een aanval op Iran ziet het niets. Dat heeft het de afgelopen weken in verschillende varianten overduidelijk gemaakt.

Een variant, met verve verspreid door het Amerikaanse defensie-apparaat, is dat Iran wel spullen heeft verzameld die kunnen worden gebruikt voor een kernwapen, maar nog helemaal niet het besluit heeft genomen die inderdaad in elkaar te zetten. Boodschap: een aanval? Waar praten we over?

Tweede variant, gebracht door Obama zelf en presidentiële woordvoerders, is dat een aanval nóg meer instabiliteit in de regio zou veroorzaken dan er al is – denk maar aan de crisis in Syrië, die nog maar in het beginstadium is, aan de oorlog in Afghanistan die steeds verder verloedert en aan Irak waar de sektarische spanningen weer snel oplopen. Boodschap: een aanval is niet opportuun.

Nu is het opmerkelijke dat het grote Amerika zijn kleine bondgenoot Israël kennelijk niet wil zeggen: Stop! Een aanval is niet in ons belang, de olieprijzen stijgen toch al en dat is slecht voor de economie, er komen Amerikaanse levens in Irans buurlanden Irak en Afghanistan in gevaar en Iran is een met paperclips en elastiekjes aan elkaar gebonden derde-wereldland dat we met onze militaire overmacht in toom kunnen houden.

Nu noemde Obama de Amerikaanse steun voor Israël en zijn militaire superioriteit in het Midden-Oosten afgelopen donderdag „heilig”, maar toch.

Wordt er misschien een toneelstukje opgevoerd? Is het eigenlijk de bedoeling de buitenwereld met behulp van de oorlogstrom aan te zetten tot strikte naleving van steeds hardere economische sancties en zo Iran definitief als bedreiging uit te schakelen zonder dat de hele regio explodeert?

Dan moet Israël zijn oorlogsdreiging wel nog een tijdje volhouden. De Israëlische site Ynet (van de massakrant Yediot Ahronot) citeerde woensdag een anonieme adviseur van Netanyahu volgens wie Iran moet worden uitgehongerd tot het zich overgeeft.

Carolien Roelants