Het ontslag; André Villas-Boas

Chelsea's coach Andre Villas-Boas attends a news conference at their training ground in Cobham, south of London in an October 18, 2011 file photo. Chelsea have sacked Villas-Boas and Roberto di Matteo has been put in charge as first-team coach on an interim basis until the end of the season. REUTERS/Eddie Keogh/files (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Wie is ontslagen en waarom?

André Villas-Boas, de coach van Chelsea, is gisteren ontslagen. De voetbalclub uit Londen neemt afscheid van de Portugese oefenmeester omdat de resultaten niet goed genoeg zijn en er geen uitzicht is op verbetering, meldde de club. Oud-speler en assistent-coach Roberto di Matteo is aangesteld als interim-coach voor de rest van het seizoen.

Wat was de aanleiding?

Zaterdag verloor Chelsea met 1-0 van middenmotor West Bromwich Albion. Deze competitienederlaag, alweer de zevende van dit seizoen, was aanleiding voor de clubleiding om Villas-Boas per direct te ontslaan.

Hoe lang heeft hij er gewerkt?

Villas-Boas was pas aan zijn eerste seizoen bezig bij Chelsea. De veelbelovende Portugese trainer, 34 jaar nog maar, werd bij de miljoenenclub binnengehaald als de tweede José Mourinho. Met FC Porto veroverde Villas-Boas vorig seizoen de Portugese Super Cup, de beker en de landstitel en won hij de Europa League. In dienst van Chelsea presteerde hij echter een stuk minder. De club staat op een teleurstellende vijfde plaats in de Premier League en dreigt volgend seizoen de Champions League mis te lopen.

Zag hij zijn ontslag aankomen?

Villas-Boas had al het gevoel dat hij niet voldoende steun meer had van clubeigenaar Roman Abramovitsj. „Het gedragspatroon van de eigenaar heeft in in vergelijkbare of zelfs betere situaties [qua resultaten] geleid tot het vertrek van coaches”, zei Villas-Boas vorige week tegen een Portugese radiozender.