Griekenland en VS bepalen stemming

De Grieken moeten deze week tot een akkoord komen met hun schuldeisers. En de Amerikanen presenteren werkloosheidscijfers.

Ze dachten dat ze er eindelijk waren.

Met veel hangen en wurgen kwamen de ministers van financiën van de eurozone twee weken geleden tot een akkoord over nieuwe hulp aan Griekenland. In ruil voor ingrijpende bezuinigingen zouden landen als Nederland en Duitsland voor 130 miljard euro aan kredieten verstrekken aan de Griekse overheid. Banken en beleggers zouden ook hun steentje bijdragen door voor 100 miljard euro aan Griekse schuld kwijt te schelden. Sommige private schuldeisers vinden de verliezen die ze op hun beleggingen moeten boeken echter te hoog.

Donderdagavond verloopt de deadline voor een akkoord. In het Griekse aanbod dat momenteel op tafel ligt, kunnen de schuldeisers de Griekse obligaties in hun portefeuilles inruilen tegen contant geld en nieuwe obligaties met lage rentes en lange looptijden. Verliezen lopen dan op tot zo’n 75 procent van de oorspronkelijke waarde van het schuldpapier. Beleggers ontvangen wel een bonus als de Griekse economie beter presteert dan verwacht.

Maar er zit een addertje onder het gras. Doet minder dan 66 procent van de private schuldeisers mee, dan gaan zowel de deal als de lening van 130 miljard euro niet door en lijkt een Grieks faillissement onvermijdelijk.

Charles Dallara, van de internationale bankenvereniging IIF, denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. „Als beleggers de alternatieven bestudeerd hebben, zullen ze inzien dat het aanbod van de Griekse overheid zo slecht nog niet is”, zei hij zondag in een interview met de Griekse televisie. Dallara sprak zijn vertrouwen uit dat voldoende banken zullen deelnemen om de deal door te laten gaan. De Europese leiders zetten in dat geval vrijdag hun handtekening onder de lening aan Griekenland.

Tegen die tijd is ook meer bekend over de algehele staat van de wereldeconomie. Een rits macro-economische cijfers komt deze week naar buiten. Zo komt de EU dinsdag met groeicijfers voor het vierde kwartaal en presenteert export-ster Duitsland woensdag zijn fabrieksorders. Mario Draghi, president van de ECB, maakt donderdag dan nog zijn rentebesluit.

Verwacht wordt dat hij vast blijft houden aan een lage rente om de kwakkelende economie van de eurozone te stimuleren. Tenslotte is er vrijdag meer bekend over de werkloosheid in de Verenigde Staten. Vorige maand daalde de werkloosheid in de VS nog tot het laagste niveau in twee jaar. Grote vraag is nu of de Amerikaanse economie deze positieve trend kan vasthouden.

Te midden van de onzekerheid over de afloop van de Griekse deal en de verwachtingen over het Amerikaanse werkloosheidscijfer, begonnen beleggers de week voorzichtig. De AEX in Amsterdam noteerde na de openingsbel 0,7 procent lager op 325,50 punten. De MidKap-index daalde 0,6 procent tot 536,29 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 1 procent.

Verder loopt het jaarcijferseizoen deze week op zijn einde. De laatsten van de 25 AEX-fondsen presenteren binnenkort hun jaarcijfers. Zo komt Air France-KLM donderdag met zijn cijfers, die niet onverdeeld positief zullen zijn. De crisis speelt het bedrijf parten. Passagiersaantallen in de luchtvaart stijgen wel, maar het vrachtvervoer krijgt zware klappen.

Adviesbureau Fugro is vrijdag aan de beurt en baggeraar Boskalis sluit volgende week donderdag de rij.

ABN Amro presenteert deze week ook jaarcijfers. De staatsbank boekte in het eerste half jaar van 2011 een winst van meer dan 800 miljoen euro maar moest in het derde kwartaal forse bedragen afschrijven op leningen aan Griekse staatsbedrijven. Het bedrijf leed toen een nettoverlies van 54 miljoen euro. Ook ontsloeg ABN Amro dit jaar meer dan 2.000 medewerkers.

De staatsbank heeft zich wel ingedekt tegen de directe gevolgen van de crisis in de eurozone. In tegenstelling tot veel concurrerende banken heeft ABN Amro zijn bezit van Zuid-Europees schuldpapier bijna volledig afgebouwd. Zo werden leningen aan Italië teruggebracht van 1,3 miljard naar 300 miljoen euro. En de bank bezit geen Griekse staatsobligaties meer. Directe gevolgen van de perikelen rond Griekenland zijn er dus nauwelijks voor ABN Amro.

    • Jesse Groenewegen