Ex-tbs’er bekent doden 15-jarig meisje

Stanley A. heeft bekend de 15-jarige Ximena uit Nootdorp om het leven te hebben gebracht. Dat meldt zijn advocaat, Rob Pohlkamp, in een persbericht. Vorige week werd al duidelijk dat de 25-jarige A. uit Den Haag betrokken is bij de dood van het meisje.

Zij werd zaterdagochtend een week geleden levenloos gevonden voor het portiek van A. Zijn motieven en de precieze toedracht zijn nog altijd onbekend, schrijft zijn advocaat. Volgens het Openbaar Ministerie is het meisje met messteken om het leven gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat A. en het slachtoffer elkaar niet kenden.

Ximena zou na een feestje naar het huis van een vriendinnetje zijn gelopen en A. onderweg zijn tegengekomen. Wat er toen precies is gebeurd, blijft onduidelijk. Pohlkamp: „Er zijn veel vragen. Stanley weet niet waarom het plotseling mis ging, hij weet wel dat dit nooit had mogen gebeuren. De schade die door dit incident is aangebracht, is voor alle betrokkenen onherstelbaar, dat beseft hij heel goed.”

In 2002 stak A. ook al een willekeurig slachtoffer neer, waarvoor hij toen werd veroordeeld tot jeugd-tbs. Hij werd vijf jaar behandeld in een jeugdgevangenis. „Stanley vond zelf dat zijn behandeling na vrijlating nog niet voltooid was, maar hulp werd van rechtswege niet meer gegeven”, schrijft zijn advocaat.

Begin oktober 2011 heeft A. zelf hulp gezocht bij de forensisch psychiatrische instelling De Waag. In februari schreef hij een brief, „een noodkreet”, aan zijn behandelaar.

Daar werd volgens zijn advocaat niets mee gedaan. Een week later bracht A. Ximena om het leven. Pohlkamp vindt dat de professionele hulpverleners te kort zijn geschoten. De Waag wil wegens het medisch beroepsgeheim niet reageren.