Espresso met Aleksandr Loekasjenko

De president van Wit-Rusland is door de openlijk homoseksuele Duitse minister van Binnenlandse zaken de laatste dictator van Europa genoemd. ‘Ik denk maar zo,’ zegt president Aleksandr Loekasjenko. ‘Liever dictator dan homo.’

Foto AP / Sergei Grits

Dictator

De president van Wit-Rusland is door de openlijk homoseksuele Duitse minister van Buitenlandse Zaken de laatste dictator van Europa genoemd. ‘Ik denk maar zo,’ zegt president Aleksandr Loekasjenko. ‘Liever dictator dan homo.’ Dus is hij een dictator? ‘Ja,’ antwoordt Loekasjenko. ‘Ik durf nu eindelijk volmondig te zeggen dat ik een dictator ben.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Ik wil me daar niet langer voor hoeven schamen.’ Vond hij het moeilijk om uit de kast te komen? ‘Het was niet makkelijk,’ erkent de president van Wit-Rusland. ‘Je bent natuurlijk bang voor wat mensen ervan zullen vinden.’ Hoe zijn de reacties? ‘Iedereen in mijn omgeving reageert heel positief,’ zegt Loekasjenko blij. ‘Vrienden zeggen: “We hebben altijd al gedacht dat je een dictator was.”’

Onlangs heeft de Europese Unie sancties opgelegd aan Wit-Rusland. ‘Dat hebben ze gedaan omdat we oppositieleiders langdurig in de cel opsluiten,’ zegt Aleksandr Loekasjenko. ‘Ze begrijpen niet dat het de stabiliteit van Wit-Rusland ten goede komt.’ Welke dictator is zijn voorbeeld? ‘Ik vind de snor van Hitler ontzettend mooi, maar dan doe ik Stalin weer tekort.’ Loekasjenko drinkt zijn espresso op. ‘Ik heb helemaal niks met Mark Rutte,’ zegt hij dan. ‘Veel te glad.’ Maar Rutte is geen dictator. De president van Wit-Rusland schudt zijn hoofd. ‘Ik snap niet dat hij liever homo is.’