Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Energie dit jaar 9 procent duurder

De energiekosten worden dit jaar 9 procent hoger voor de meeste huishoudens in vergelijking met vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat voornamelijk omdat de levering van gas duurder is geworden.

Deze leveringskosten hangen voor een deel af van de olieprijs, die in 2011 sterk is gestegen.

Gas en elektriciteit kosten een gemiddeld huishouden 156 euro per maand, wat neerkomt op 13 euro meer dan vorig jaar.

In vijftien jaar zijn de energieprijzen ruim drie keer zo hard gestegen als de prijzen van andere goederen en diensten, becijfert het CBS. De energieprijzen zijn in januari 2012 bijna 120 procent hoger dan vijftien jaar geleden, de consumentenprijsindex (CPI) nam tussen januari 1997 en januari 2012 met 35 procent toe.

GroenLinks wil een debat met minister van Economische Zaken Maxime Verhagen over de prijsstijging.

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren Heb hierover debat aangevraagd met Verhagen. “@Sywert: Goed voor groene beweging! Energie dit jaar 9 procent duurder http://t.co/2GmLYdGn”