En dan is Twente nu de titelfavoriet

In de topper tegen FC Twente wankelde PSV. Opnieuw bleek dat coach en spelers slecht omgaan met tegenslagen.

NOVUM69:EREDIVISIE PSV FC TWENTE:EINDHOVEN;04MAR2012-De FC Twente selectie viert de 2-6 overwinning met de supportersNovum/rm/str.robert meerding
NOVUM69:EREDIVISIE PSV FC TWENTE:EINDHOVEN;04MAR2012-De FC Twente selectie viert de 2-6 overwinning met de supportersNovum/rm/str.robert meerding Novum ROBERT MEERDING

Redacteur Voetbal

Eindhoven. De clubleiding van PSV mag dan achter de schermen al maanden bezig zijn met het volgende seizoen, maar ondertussen dreigt het lopende voetbaljaar onder trainer Fred Rutten voor de derde keer op rij op een debacle uit te draaien. De wijze waarop PSV gisteren in het Philips Stadion door FC Twente met 6-2 te kijk werd gezet, was tekenend voor de wankele basis van het huidige elftal. Rutten verweet enkele spelers dat ze niet tot het uiterste waren gegaan. „Als je topwedstrijden wilt winnen, mag je geen afwachtende houding aannemen”, verzuchtte Rutten.

Voor de zoveelste keer bleken de trainer en de spelers van PSV zich niet op te kunnen richten na een tegenslag. Het chronische gebrek aan een leider in het veld brak de ploeg op. Al vond Rutten dat zijn aanvoerder Ola Toivonen wel „voorop in de strijd” ging. De Zweed kon PSV echter niet bij de hand nemen en maakte twee doelpunten, die slechts voor de statistieken telden. Rutten stond machteloos langs de lijn en kon niets bedenken waar zijn elftal iets aan had. Een deel van het thuispubliek eiste zijn vertrek. De coach vreest niet voor zijn positie. „Ik denk niet dat deze club zich laat leiden door emoties”, stelde hij na afloop.

Nog geen jaar geleden sprak de clubleiding van PSV zijn onvrede uit over het gebrek aan karakters in de spelersgroep. De selectie werd drastisch vernieuwd en Rutten kreeg een laatste kans om voor het eerst sinds 2008 de landstitel naar Eindhoven te halen. Aankopen als Dries Mertens, Kevin Strootman, Tim Matavz en Georginio Wijnaldum zorgden voor een nieuw elan. De ploeg werd door velen gezien als dé titelfavoriet. Maar net als in de voorgaande jaren zakte PSV in enkele cruciale wedstrijden door de ondergrens. Met de nederlaag tegen een uitstekend spelend FC Twente als voorlopig dieptepunt.

Rutten kenmerkte zich de voorbije jaren als een trainer die zelden of nooit van zijn lijn afwijkt. In tijden van voorspoed is dat een beproefde methode en kan een elftal snel stappen vooruit zetten. In tijden van tegenspoed is het gebrek aan anticiperend vermogen vaak dodelijk. De afgelopen twee seizoenen zag Rutten zijn elftal keer op keer in de slotfase van het seizoen vastlopen.

De geschiedenis dreigt zich te herhalen. De pijnlijke 3-0 nederlaag twee weken geleden bij FC Groningen bleek geen incident. PSV verloor gisteren voor de vierde keer dit seizoen en zakte van de koppositie naar de derde plaats van de eredivisie.

Het is een publiek geheim dat de clubleiding al vroeg in het seizoen had besloten niet door te zullen gaan met Rutten. Er werd gekozen voor een chique oplossing. De coach maakte aan het einde van de eerste seizoenshelft zelf bekend dat hij zijn contract niet zou verlengen. PSV en Rutten hoopten op het ideale scenario: de coach schenkt de club de landstitel om zo PSV door de voordeur te kunnen verlaten.

De clubleiding zette alvast een zoektocht in naar een coach die PSV naar een hoger plan moet zien te tillen. Dick Advocaat lijkt daarvoor de meest geschikte kandidaat. Rutten stond ondertussen voor de moeilijke opgave om succes te brengen in de wetenschap dat er voor hem geen toekomst meer is bij PSV. Een dergelijk gegeven werkt vrijwel altijd door in een spelersgroep. Al zeggen de voetballers van PSV dat ze voor hun coach door het vuur gaan.

In de praktijk liet een aantal spelers het gisteren op belangrijke momenten afweten. Tot onvrede van routinier Wilfred Bouma, die collega’s verweet dat ze niet alles hadden gegeven. Zo verzuimden Zakaria Labyad en Wijnaldum in te grijpen toen Ola John aan een actie begon. De aanvaller kon in de achtste minuut uit vrije positie de openingstreffer maken in een bizarre wedstrijd. Twente strafte zo tal van fouten af en liep voor rust uit naar een 4-0 voorsprong.

PSV had het slechts aan een domme actie van Twente-verdediger Douglas te danken dat er in de tweede helft toch nog een sprankje hoop was. De Braziliaan kreeg rood voor natrappen tegen Toivonen. Maar Twente hield met tien man stand, behaalde een historische 6-2 overwinning en manifesteerde zich onder coach Steve McClaren als de nieuwe titelfavoriet. De clubleiding van PSV zal de komende weken in spanning afwachten of Rutten erin slaagt PSV naar de Champions League te loodsen en zo voor een sportief en financieel gezond toekomstperspectief te zorgen.