Duizenden betogers op de been in Moskou - politie arresteert demonstranten

Een demonstrant wordt door de oproerpolitie gearresteerd bij protesten tegen president Vladimir Poetin in Moskou vanmiddag. Foto Reuters / Tatyana Makeyeva

Duizenden mensen zijn vanmiddag in Moskou de straat op gegaan om te protesteren tegen de derde termijn van Vladimir Poetin. Bij de presidentsverkiezingen, die Poetin gisteren won, zou op grote schaal zijn gefraudeerd.

Op twee pleinen in Moskou werd gedemonstreerd vandaag, zowel voor als tegen Poetin. De aanhangers van Poetin kwamen bijeen op het Manezhnayaplein. Op het Poesjkinplein stonden de anti-Poetin demonstranten. Ze riepen leuzen als ‘Schande!’ en ‘Rusland zonder Poetin!’.

Russia Today meldt dat er volgens de Russische politie ongeveer 14.000 betogers op de been waren, de organisatoren van de demonstratie noemen getallen van tussen de 20.000 en de 40.000 demonstranten.

Bekijk beelden van de demonstratie:

Veel politie ingezet om orde te handhaven

De demonstratie in Moskou was goedgekeurd door de autoriteiten, maar er was veel politie om de orde te handhaven. Rond de 12.000 agenten waren ingezet en tientallen vrachtwagens met leden van de oproerpolitie waren overal in het centrum. Bij de grote demonstratie op het Poesjkinplein zijn meer dan twaalf demonstranten aangehouden toen ze na afloop naar het Kremlin wilden lopen, meldt persbureau AP.

Volgens AP bleven een paar honderd andere demonstranten na afloop op het plein nadat ze door de organisatoren gevraagd waren om te blijven om de druk op de autoriteiten op te voeren. Ze werden omsingeld door honderden leden van de oproerpolitie, maar die maakten geen aanstalten het protest uiteen te drijven.

Update 19:23 uur:

Russia Today meldt op Twitter dat de protestanten die een sit-in houden op het Poesjkinplein door de politie gearresteerd worden:

Twitter avatar RT_com RT WATCH LIVE: Police arrest protesters refusing to leave Pushkinskaya Square in #Moscow after opposition rally http://t.co/YZIRrYAJ #news

De situatie zou uit de hand lopen, meldt GPD- en RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens:

Twitter avatar obk Olaf Koens Oppositie slaags met de oproerpolitie. Volgens ooggeruigen escaleert de situatie

Blogger en politiek activist Aleksey Navalny zou zijn opgepakt:

Twitter avatar RT_com RT Blogger and political activist Aleksey Navalny among protesters detained in Moscow after staging sit-in - WATCH LIVE http://t.co/YZIRrYAJ

Aanklagers hebben de organisatoren van het protest gewaarschuwd dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor betogingen waar geen toestemming voor is gegeven. Ook in Sint-Petersburg werd gedemonstreerd, maar voor die demonstratie was geen toestemming verleend. Om die reden zijn er van de ruim 2.000 betogers zeker honderd opgepakt.

Poetin voor de derde keer president; onregelmatigheden bij stembusgang

Poetin werd gisteren voor de derde keer tot president van Rusland gekozen. Hij behaalde volgens de laatste tussenstand van vanochtend zo’n 64 procent van de stemmen. Daarmee is een tweede ronde overbodig. De Russische oppositie zei gisteren grote onregelmatigheden bij de stembusgang te hebben geconstateerd.