Dodental gevechten leger Jemen en Al-Qaeda boven honderd

Soldaten van het Jemenitische leger afgelopen donderdag bij een anti-regeringsdemonstratie in hoofdstad Sana'a. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Bij gevechten tussen het leger van Jemen en strijders van Al-Qaeda in het zuiden van het land zijn gisteren meer dan honderd soldaten gedood. Ook zouden tientallen soldaten gegijzeld zijn door de terreurgroep.

Gisteravond werd al bekend dat de gevechten aan tientallen Jemenitische militairen het leven hadden gekost, maar vanochtend liep dat dodental snel op. Een woordvoerder van een militair ziekenhuis in de zuidelijke stad Aden stelde het dodental onder soldaten vanochtend op 103. Eerder vanochtend maakte het ziekenhuis nog melding van 78 omgekomen militairen.

‘Gegijzelde militairen door Al-Qaeda getoond aan lokale bevolking’

Het aantal doden dat onder de strijders van Al-Qaeda bij de gevechten viel zou rond de dertig liggen. Aan beide zijden vielen ook nog eens tientallen gewonden. De 55 militairen die door Al-Qaeda gegijzeld zijn werden volgens bronnen binnen het Jemenitische leger gisteravond aan de bevolking getoond in het stadje Jaar, dat al bijna een jaar onder controle staat van de terreurgroep.

De gevechten tussen het leger en Al-Qaeda vonden gisteren plaats rond de stad Zinjibar in de zuidelijke provincie Abyan. In de provincie vechten Jemenitische militairen al jaren met strijders van Al-Qaeda, die er het afgelopen jaar in slaagden grote delen van zuid-Jemen onder controle te krijgen.

Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, een fusie tussen de Jemenitische en Saoedische tak van Al-Qaeda, heeft al bijna een jaar meer bewegingsvrijheid door de massale volksopstand tegen het bewind van oud-president Ali Abdullah Saleh en wordt door westerse landen beschouwd als de gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool