Doden bij treinongeluk in Polen

Het treinongeluk in Polen is volgens premier Tusk „de meest tragische ramp sinds tijden”.

Bij een frontale treinbotsing in het zuiden van Polen zijn zaterdagavond 16 doden en 58 gewonden gevallen. Het was het dodelijkste treinongeluk in Polen in meer dan twintig jaar tijd. Het merendeel van de gewonden zou er ernstig aan toe zijn.

De treinen reden op hetzelfde spoor tussen Warschau en Krakau. Het is nog niet duidelijk hoe een van beide treinen op het verkeerde spoor terecht is gekomen. Er werd bij het plaatsje Szczekociny – daar vond de botsing plaats – wel aan het spoor gewerkt. Er is een onderzoek naar het ongeluk ingesteld.

Meerdere wagons ontspoorden en eindigden vervormd en ondersteboven naast het spoor.

De Poolse premier Donald Tusk noemde het „de meest tragische ramp sinds tijden”. President Bronislaw Komorowski zei binnenkort een periode van nationale rouw af te kondigen. „De omvang van het ongeluk is zo groot dat het hele land moet rouwen”, aldus Komorowski.

Het was het ergste treinongeluk in Polen sinds 1990, toen zestien mensen omkwamen nadat twee treinen op elkaar waren gebotst in een voorstad van Warschau. In 1980 kwamen bij een botsing in het noorden 62 mensen om het leven. Novum